Business & Finance Τετάρτη 20/09/2023, 17:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Αδυνατούν να βρουν ικανούς ηγέτες για τις σημερινές οικονομικές συνθήκες 

Τράπεζες: Αδυνατούν να βρουν ικανούς ηγέτες για τις σημερινές οικονομικές συνθήκες 

Η τελευταία φορά που η αμερικανική οικονομία λειτουργούσε σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων, όπως τώρα, ήταν σχεδόν πριν από 40 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα σημερινά στελέχη, που ξεκίνησαν στην εποχή του εύκολου χρήματος, δεν είναι εξοικειωμένα με την πολυπλοκότητα της λειτουργίας μιας τράπεζας υπό τις σημερινές συνθήκες.

Καθώς τα κορυφαία στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αρχίζουν να αποδέχονται ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα είναι υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από αυτό που ίσως ήλπιζαν, προσπαθούν να βρουν ηγέτες με δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν σε ένα τόσο απρόβλεπτο περιβάλλον.

Μερικοί CEO αποφασίζουν ότι πρέπει να προχωρήσουν σε δραστικές, δαπανηρές και συχνά μη δημοφιλείς θεσμικές αλλαγές για να τους βοηθήσουν να συμβαδίσουν, μεταδίδει το CNN.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Citigroup, Jane Fraser, ανακοίνωσε μια σαρωτική προσπάθεια αναδιάρθρωσης την περασμένη εβδομάδα με σκοπό με προχωρήσει σε αναδιάταξη της ηγεσίας της τράπεζας, να αυξήσει την ανάληψη ευθυνών και να ενισχύσει την τιμή της μετοχής, η οποία υποχώρησε περίπου 11,6% τον περασμένο χρόνο.

Οι αλλαγές δεν θα χαροποιήσουν το προσωπικό, είπε η Fraser, και περιλαμβάνουν «πολύ άβολες» απολύσεις.

Η Citigroup αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης αναδιοργανώσεων ανώτατου επιπέδου στον τραπεζικό τομέα.

Ο οικονομικός διευθυντής της Wells Fargo, Mike Santomassimo, δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πιθανές περισσότερες απολύσεις. Να σημειωθεί ότι η τράπεζα έχει ήδη περικόψει περίπου 40.000 θέσεις εργασίας από τα τέλη του 2020.

Η Truist με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα, ανακοίνωσε πρόσφατα ένα σχέδιο μείωσης των δαπανών κατά 750 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο περιλαμβάνει απολύσεις και σημαντική ανανέωση στα ανώτερα στελέχη. Παράλληλα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Barclays, C.S. Venkatakrishnan, δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να περικόψει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην τράπεζα, μια κίνηση που είπε ότι ήταν σύμφωνη με την ευρύτερη τάση του κλάδου.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Goldman Sachs ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει μια μεγάλη αναδιοργάνωση.

Η Discover ανακοίνωσε πρόσφατα την παραίτηση του CEO Roger Hochschild και η Morgan Stanley δήλωσε ότι ο CEO James Gorman θα αποχωρήσει φέτος.

Πριν από τις τρέχουσες αυξήσεις επιτοκίων, οι τράπεζες λειτουργούσαν με χαμηλά, σταθερά επιτόκια για σχεδόν δύο δεκαετίες, είπε ο David Schiff, ανώτερος συνεργάτης στην εταιρεία ψηφιακών υπηρεσιών West Monroe. Αυτό είναι ένα πραγματικά φιλικό περιβάλλον.

«Τώρα οι θάλασσες είναι φουρτουνιασμένες και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συνηθίσει να διοικούν σε αυτό το περιβάλλον», ανέφερε. «Προκειμένου να δημιουργηθεί περισσότερη υπευθυνότητα γύρω από αυτό που συμβαίνει, οι CEO χρειάζονται λιγότερα επίπεδα διαχείρισης και μια βαθύτερη οπτική γωνία».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Moody’s μετά την αναβάθμιση: Τα θετικά και τα αρνητικά της ελληνικής οικονομίας

Euroxx: Πόσο θα κοστίσει στις τράπεζες μια αύξηση των ελάχιστων υποχρεωτικών αποθεματικών

Moody’s – Fitch: Αναβάθμιση για τις ελληνικές τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News