Η καριέρα του ξεκίνησε με μια εξάδα μπύρες – Τώρα είναι δισεκατομμυριούχος
Στο 1,1 δισ. δολάρια υπολογίζεται η περιουσία του συνιδρυτή της Instacart, Apoorva Mehta, έπειτα από την αρχική δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο.
Η Instacart, που δραστηριοποιείται στο delivery αγορών από τα σούπερ μάρκετ, μπήκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τιμή 30 δολαρίων ανά μετοχή, που της έδωσε αποτίμηση 9,9 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της εκτινάχθηκε πάνω από 40% στο ντεμπούτο της, την Τρίτη, και τελικά έκλεισε στα 33,70 δολάρια.
Ο 37χρονος Mehta αποχώρησε από τη θέση του CEO τον Αύγουστο του 2021 και στο πλαίσιο του IPO έδωσε τη θέση του εκτελεστικού προέδρου του δ.σ. της Instacart στην σημερινή CEO, Fidji Simo.
Με τις αλλαγές αυτές, έλαβε τέλος η 11χρονη παραμονή του στην εταιρεία την οποία ίδρυσε, το 2012. Ο Mehta διατηρεί το 10% της Instacart αλλά και ένα ποσοστό στη νέα του εταιρεία, την Cloud Health Systems, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών.
Η ιστορία της Instacart
Ο Mehta γεννήθηκε στην Ινδία και μεγάλωσε στη Λιβύη, όμως η ιδέα για την Instacart του ήρθε όταν έμενε σε μια μικρή πόλη έξω από το Τορόντο. Εκεί, έπρεπε να περιμένει στην στάση του λεωφορείου, μέσα στο κρύο, φορτωμένος με τα ψώνια του, κάθε φορά που πήγαινε στο σούπερ μάρκετ.
Αφότου σπούδασε μηχανική στο University of Waterloo, ο Mehta πέρασε δύο χρόνια δουλεύοντας πάνω στα logistics της εφοδιαστικής αλυσίδας της Amazon, πριν να αποφασίσει να φύγει για να ιδρύσει τη δική του εταιρεία.
Την εποχή εκείνη, «κατέβασε» καμιά 20αριά ιδέες, από λογισμικά για επιχειρήσεις μέχρι διαφημιστικές startups, αλλά τελικά αποφάσισε να κυνηγήσει την ιδέα του για έναν personal shopper.
Δεν επρόκειτο, βέβαια, για μια νέα ιδέα. Η Webvan είχε επιχειρήσει στο παρελθόν να προσφέρει υπηρεσίες διανομής παραγγελιών από σούπερ μάρκετ στην αμερικανική αγορά, όμως το όνομά της έγινε συνώνυμο των υπερβολών της εποχής της φούσκας του dot com. Αυτή η εταιρεία «έκαψε» κεφάλαια 800 εκατ. δολαρίων που είχε αντλήσει από venture capitals και τελικά χρεοκόπησε.
Μετά την ίδρυση της Instacart, ο Mehta θέλησε να βάλει την εταιρεία του στον φημισμένο επιταχυντή για startups, Y Combinator. Όμως έκανε την αίτησή του δύο μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας και κατάφερε να μπει μόνο γιατί έστειλε σε έναν από τους εταίρους μία εξάδα μπύρες.
Την τελευταία δεκαετία, η Instacart άντλησε πάνω από 2,8 δισ. δολάρια από μεγάλους επενδυτές venture capital, όπως οι Sequoia Capital και Andreessen Horowitz.
Όταν το 2017 η Amazon εξαγόρασε την Whole Foods, η Instacart κινδύνευσε να αφανιστεί, όμως τελικά, βγήκε κερδισμένη. Άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως οι Costco Wholesale και Kroger μπήκαν και αυτές στον πόλεμο του delivery και συνεργάστηκαν με την Instacart.
«Ήταν σαν μια θερμοπυρηνική βόμβα κατά ολόκληρης της βιομηχανίας των σούπερ μάρκετ», είχε πει τότε ο Mehta, σύμφωνα με το Bloomberg. «Όταν κοιτάζουμε πίσω, αυτό μάλλον ήταν ένα σημείο καμπής για την Instacart».
Το άλλο σημείο καμπής ήρθε με το ξέσπασμα της πανδημίας, το 2020. Όταν οι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους, ξαφνικά χρειάζονταν κάποιον να τους παραδώσει τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Έτσι, η Instacart εκτινάχθηκε στα 262,6 εκατ. παραγγελίες το 2022 από 171,5 εκατ. το 2020.
Η Instacart έφτασε στο αποκορύφωμα της επιτυχίας της το 2021, όταν άντλησε χρηματοδότηση με αποτίμηση 39 δισ. δολαρίων. Όμως την εποχή εκείνη, τα μέλη του δ.σ. της εταιρείας άρχισαν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον Mehta. Έως τον Ιούλιο, είχε ανακοινωθεί η διαδοχή του.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ο τραπεζίτης που έγινε πολυεκατομμυριούχος ντελιβεράς
O CEO που έκανε τον ντελιβερά και παραλίγο να σκοτωθεί
Πουλήθηκε η Subway: Πώς μια επένδυση 1.000 δολαρίων έφτασε να αξίζει 10 δισ. δολάρια
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News