Business & Finance Τετάρτη 20/09/2023, 12:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος που «απειλεί» τους υπαλλήλους του…με επιστροφή

Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος που «απειλεί» τους υπαλλήλους του…με επιστροφή

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη συνταξιοδότησή του, ο Ray Dalio, ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο, «απειλεί» τους πρώην υπαλλήλους του με το μοναδικό πράγμα που εργάστηκαν σκληρά για να αποτρέψουν: την επιστροφή του.

Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου συνταξιοδότησής του, ο Dalio, ο οποίος αποχώρησε από τον Οκτώβριο, έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει τον έλεγχο της Bridgewater εάν παρουσιαστεί επιδείνωση στα οικονομικά της αποτελέσματα. 

Ο 74χρονος δισεκατομμυριούχος επενδυτής δεν θέλει απαραίτητα να επιστρέψει για να διευθύνει την εταιρεία που ίδρυσε πριν από 50 χρόνια. Αντ’ αυτού, έχει επανειλημμένα θέσει την ιδέα της δημιουργίας ενός νέου ταμείου εντός της Bridgewater, το οποίο ελπίζει ότι θα συμβάλει στη βελτίωση των επενδυτικών αποδόσεων. Το κύριο ταμείο της Bridgewater βρίσκεται σε πτωτική πορεία από τότε που ο Dalio αποσύρθηκε.

Ορισμένα από τα κορυφαία μέλη του προσωπικού και του διοικητικού συμβουλίου της Bridgewater, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της Nir Bar Dea, έχουν επανειλημμένα πει, ότι θα παραιτηθούν εάν επιστρέψει.

Σε δήλωσή του Dalio τόνισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση ‘να διοικήσει’ την Bridgewater. Ερωτηθείς σχετικά με την ένταση στην εταιρεία, είπε: «Έχουμε τσακωθεί για πολλά πράγματα, ενώ εξακολουθούμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλον – όπως μια ιταλική οικογένεια».

Αρκετοί νυν και πρώην εργαζόμενοι δήλωσαν ότι η εύθραυστη κατάσταση στο εσωτερικό της Bridgewater τους θύμισε μια από τις αγαπημένες φράσεις του Dalio: «Βγάλτε με έξω και θα πάρετε αυτό που σας αξίζει», υπονοώντας ότι η εταιρεία θα κατέρρεε χωρίς αυτόν.

Οι διαμάχες έχουν γίνει ένας ανεπιθύμητος αντιπερισπασμός για μια εταιρεία που διαχειρίζεται 125 δισεκατομμύρια δολάρια για συνταξιοδοτικά ταμεία, κρατικά επενδυτικά ταμεία και άλλους σημαντικούς επενδυτές από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Αυστραλίας.

Τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, το κύριο αμοιβαίο κεφάλαιο της εταιρείας, το Pure Alpha, έχασε περίπου τα δύο τρίτα των κερδών του Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της Bridgewater έχουν πέσει περίπου 25% κάτω από το ανώτατο επίπεδό τους, σύμφωνα με τα αρχεία.

Ο  σημερινός διευθύνων σύμβουλος Nir Bar Dea, ένας πρώην ταγματάρχης του ισραηλινού στρατού, εντάχθηκε στην Bridgewater το 2015 και ανέβηκε στις διευθυντικές βαθμίδες της, γρήγορα. Μαζί με δυο στενούς συνεργάτες του Dalio άρχισαν να συζητούν συχνά το ενδεχόμενο αποχώρησης του ιδρυτή της εταιρείας, αμφισβητώντας την επενδυτική του δεινότητα. Η Bridgewater ήταν αμετάβλητη το 2019 -μια χρονιά με εξαιρετική πορεία για τις μετοχές συνολικά- και έπεσε περαιτέρω στην αρχή της πανδημίας.

Πριν από περίπου τρία χρόνια, οι τρεις άνδρες παρουσίασαν στον Dalio σχέδιο με κίνητρα για να αποχωρήσει. Ο βετεράνος επενδυτής ζήτησε περισσότερα. Η Bridgewater συμφώνησε να καταβάλει ετήσιες πληρωμές ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο πλαίσιο του «πακέτου εξόδου».

Ακόμα και όταν Dalio και οι διάδοχοί του συμφώνησαν στα παραπάνω, δεν ήταν σίγουροι ότι θα υπέγραφε μέχρι εκείνο το πρωινό του Οκτωβρίου, όταν τελικά το έκανε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times 

Διαβάστε επίσης: 

Πώς να απαντήσετε στην αγένεια – Μια απλή στρατηγική για να γίνετε ετοιμόλογοι

Ο πιο μισητός επιχειρηματίας; «Να αυξηθεί η ανεργία για να καταλάβουν οι εργαζόμενοι τη θέση τους»

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε στη δουλειά

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News