Business & Finance Τετάρτη 20/09/2023, 12:09
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Von der Leyen για κινεζικές επιδοτήσεις: Θέλουμε ανταγωνισμό, αλλά δίκαιο ανταγωνισμό

Von der Leyen για κινεζικές επιδοτήσεις: Θέλουμε ανταγωνισμό, αλλά δίκαιο ανταγωνισμό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξεκινήσει έρευνα για τη στήριξη και τις τεράστιες επιδοτήσεις της Κίνας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, όπως δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen. «Θέλουμε ανταγωνισμό, αλλά πρέπει να είναι δίκαιος ανταγωνισμός», τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξής της στο Bloomberg. «Αυτό που βλέπουμε είναι τεράστιες επιδοτήσεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης στην Κίνα, το οποίο προφανώς δεν εμπίπτει στους δικούς μας όρους ανταγωνισμού», σημείωσε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει βέβαια ανακοινώσει από την περασμένη εβδομάδα ότι θα ξεκινήσει σχετική έρευνα, με την κίνηση αυτή να δείχνει ότι υπάρχουν δυσκολίες στη διατήρηση των εμπορικών σχέσεων με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όσο παράλληλα η Ε.Ε. προσπαθεί να προφυλαχθεί έναντι πιθανών κινδύνων στην εφοδιαστική αλυσίδα και την εθνική ασφάλεια.

Η Κίνα από την πλευρά της χαρακτήρισε την έρευνα μια «ωμή κίνηση προστατευτισμού». Στην περίπτωση που η Κίνα «απαντήσει» με δασμούς, θα μπορούσε να προκαλέσει το μεγαλύτερο πλήγμα στην Ε.Ε. απαγορεύοντας την πρόσβαση στην τεράστια αγορά της. Στο σενάριο αυτό θα επιβαρυνόταν περισσότερο η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς πέρυσι πουλήθηκαν 4,6 εκατ. γερμανικά αυτοκίνητα στην Κίνα.

Σύμφωνα πάντως με την von der Leyen, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Valdis Dombrovskis, θα κάνει σύντομα επίσκεψη στην Κίνα, ώστε να συζητηθούν αυτά ακριβώς τα ζητήματα.

Σημαντικό είναι πως στην αρχή της εβδομάδας η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock δήλωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, ουσιαστικά δίνοντας τη στήριξή της στην έρευνα των Βρυξελλών. «Εάν έχεις υπερβολικά στενές σχέσεις, μπορεί να θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο», είπε η Baerbock μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. Και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έπρεπε να μειώσει την εξάρτησή της από μια χώρα σαν την Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία, αλλά το ίδιο είναι αναγκαίο και στην περίπτωση της Κίνας.

Η έρευνα αποτελεί πάντως για ένα ακόμη βήμα θωράκισης και επανατοποθέτησης της Ευρώπης στη διεθνή εμπορική σκηνή και ενδεχομένως για μια κίνηση απο-παγκοσμιοποίησης.

Αναφερόμενη στην κρατική στήριξη που διοχετεύεται στην κινεζική βιομηχανία, η von der Leyen δήλωσε: «Αυτό δεν το δεχόμαστε στην εσωτερική αγορά για τις επιχειρήσεις μας και επομένως δεν το δεχόμαστε για τις κινεζικές εταιρείες, εξ ου και τώρα η έρευνα για τις κρατικές επιχορηγήσεις στην ηλεκτροκίνηση στην Κίνα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, λέει τώρα η Γερμανία

Στην αντεπίθεση η Κομισιόν: Ξεκινά έρευνα για τις επιδοτήσεις ηλεκτροκίνησης στην Κίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News