Business & Finance Δευτέρα 18/09/2023, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BIS: Δεν υπάρχει πλέον καμία προβλεψιμότητα για τη νομισματική πολιτική

BIS: Δεν υπάρχει πλέον καμία προβλεψιμότητα για τη νομισματική πολιτική

Έκκληση στους επενδυτές να προετοιμαστούν για παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά στην πορεία των επιτοκίων, αλλά και για αυξανόμενες πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, απηύθυνε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). 

H πιθανότητα ο πληθωρισμός να παραμείνει επίμονα υψηλός και η συνεπακόλουθη ανάγκη από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, όπως η Φέντεραλ Ριζέρβ και την ΕΚΤ, να συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος δανεισμού, δεν θα πρέπει να υποτιμάται, ανέφερε η ΒΙS. 

«Σαφώς υπάρχουν ορισμένες διαφορές ανάμεσα σε αυτό που βλέπουν οι χρηματοοικονομικές αγορές και στην επικοινωνία των κεντρικών τραπεζών», ανέφερε ο επικεφαλής της BIS, Κλαούντιο Μπόριο. 

Ο Μπόριο υπογράμμισε ότι μετά από αρκετά έτη προβλεψιμότητας – στη διάρκεια των οποίων η μία κρίση μετά την άλλη ώθησε τα επιτόκια σε επίπεδα κάτω από το μηδέν σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη έδωσε τη θέση της σε ραγδαίες επιτοκιακές αυξήσεις τους τελευταίους 18 μήνες – η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής δεν θα πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένη. 

«Ο κίνδυνος ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί πιο επίμονος απ΄ό,τι αναμενόταν είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Συνεπώς, τα επιχειρηματικά μοντέλα και οι στρατηγικές συναλλαγών είναι πλέον ευάλωτες στις σημερινές συνθήκες».

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ότι οι πιέσεις από το υψηλότερο κόστος δανεισμού να καταστήσει τις επιχειρήσεις και τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων ανίκανους να αντεπεξέλθουν προκαλώντας πιστωτικές ζημίες σε τράπεζες.

Ενώ υπήρξαν κάποια σημάδια σταθεροποίησης σε ορισμένες αγορές ακινήτων σε ολόκληρο τον κόσμο, οι πιστωτικές ζημίες τόσο στο real estate όσο και σε άλλους τομείς θα συνεχίσουν να προκαλούν προβλήματα καθώς οι οικονομίες επιβραδύνονται, σύμφωνα με τον Μπόριο. 

«Το ερώτημα είναι πόσο ανθεκτικό θα αποδειχθεί το χρηματοοικονομικό σύστημα για να απορροφήσει αυτές τις ζημίες και πόσο μεγάλες και επίμονες θα είναι αυτές οι ζημίες», διερωτάνται ο επικεφαλής της BIS. 

H έκθεση της BIS επανέλαβε τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο των μοχλευμένων περιοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου που είχαν στοιχηματίσει ότι τα επιτόκια θα παρέμεναν χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters  

 

Διαβάστε επίσης:

EIU: Πώς άντεξε (και θα αντέξει) στις προκλήσεις η διεθνής οικονομία

BIS: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης στα αμερικανικά ομόλογα από στοιχήματα των hedge funds

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News