Business & Finance Δευτέρα 18/09/2023, 15:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BIS: SOS για πληθωρισμό και επιβράδυνση το 2024 – Υπεραισιόδοξες οι αγορές

BIS: SOS για πληθωρισμό και επιβράδυνση το 2024 – Υπεραισιόδοξες οι αγορές

Για επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και μεγαλύτερη επιβράδυνση από τις προβλέψεις για το 2024 προειδοποίησε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Τόνισε ότι οι επενδυτές ίσως παραβλέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις του επίμονου πληθωρισμού, οι οποίες μπορεί να πυροδοτήσουν κύμα χρεοκοπιών και βουτιά στις τιμές ακινήτων.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της BIS, Claudio Borio, δήλωσε ότι υπάρχει σαφής πιστωτική σύσφιγξη: οι τράπεζες αύξησαν το κόστος δανεισμού και περιόρισαν την πρόσβαση σε χρήματα, φέρνοντας έτσι τις επιχειρήσεις ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία. Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι οι τιμές των ακινήτων πέφτουν, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της ζημίας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ωστόσο, παρά την εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού, επικράτησε ευφορία στα αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς και σε κάποιες αγορές της Ευρώπης. Ενδεικτικά, ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη περίπου 16% από την αρχή του έτους και ο γερμανικός DAX κέρδη της τάξης του 12%.

Οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του 2024, όταν επιβραδυνθούν σημαντικά οι οικονομίες και η ανεργία έχει αρχίσει να αυξάνεται. Εάν όμως ο πληθωρισμός πέσει με βραδύτερο ρυθμό από το προσδοκώμενο, τότε τα επιτόκια θα πρέπει να μείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ό,τι αναμένουν οι επενδυτές, δήλωσε ο Borio.

«Οι κεντρικές τράπεζες γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους. Το θέμα είναι εάν τα χρηματιστήρια αξιολογούν κατάλληλα τους κινδύνους αυτούς», τόνισε. «Υπάρχουν δύο σχετικοί κίνδυνοι. Ο ένας είναι ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι πιο επίμονος απ’ ό,τι ποντάρουν οι αγορές. Και το δεύτερο είναι το πλαίσιο. Το πλαίσιο είναι ότι οι χρηματοπιστωτικοί κύκλοι γυρίζουν. Με αυτό εννοώ ότι η πιστωτική ανάπτυξη επιβραδύνεται γενικά και ότι η αξία των περιουσιακών στοιχείων, ιδίως οι τιμές των ακινήτων, έχει αρχίσει να πέφτει», υποστήριξε ο ίδιος.

«Αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά την αναστάτωση στην αγορά…σχετίζεται ιδίως με τον κίνδυνο από τα επιτόκια δανεισμού, αλλά το ερώτημα είναι πόσο ανθεκτικό θα είναι το συνολικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να απορροφήσει αυτές τις ζημίες. Και κυρίως πόσο μεγάλες και επίμονες θα είναι αυτές οι ζημίες», τόνισε ο Borio.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Το φάντασμα της ύφεσης

Γ. Στουρνάρας: Οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να ρίξουν τον πληθωρισμό

Societe Generale: Γιατί η οικονομική ύφεση που προέβλεψαν τόσοι πολλοί, δεν έχει έρθει ακόμα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News