Business & Finance Σάββατο 16/09/2023, 20:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νιγηρία: Απόφοιτος του Χάρβαρντ και πρώην στέλεχος της Citibank ο επόμενος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας

Νιγηρία: Απόφοιτος του Χάρβαρντ και πρώην στέλεχος της Citibank ο επόμενος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Bola Tinubu πρότεινε τον Olayemi Michael Cardoso, απόφοιτο του Χάρβαρντ και πρώην στέλεχος της Citibank, για να γίνει ο επόμενος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Ο διορισμός του Cardoso για την πενταετή θητεία θα απαιτήσει επιβεβαίωση από τη Γερουσία, ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή. Άλλα τέσσερα άτομα διορίστηκαν ως αναπληρωτές διοικητές.

«Ο πρόεδρος αναμένει από τους προαναφερθέντες υποψήφιους να εφαρμόσουν με επιτυχία κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στην Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας, οι οποίες θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των Νιγηριανών και των διεθνών εταίρων στην αναδιάρθρωση της νιγηριανής οικονομίας προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευημερίας για όλους», ανέφερε η προεδρία. 

Η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας δεν έχει μόνιμο επικεφαλής από τις 9 Ιουνίου, όταν ο διοικητής Godwin Emefiele τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τον πρόεδρο και αμέσως μετά τέθηκε υπό κράτηση από τη μυστική αστυνομία, ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη και παραμένει υπό κράτηση.

Ο Folashodun Shonubi, υποδιοικητής υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις της τράπεζας, ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή διοικητή.

Εβδομάδες μετά την παύση του Emefiele, ο Tinubu, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του τον Μάιο και επέκρινε την κεντρική τράπεζα στην εναρκτήρια ομιλία του, διόρισε ειδικό ερευνητή για να εξετάσει τις λειτουργίες της νομισματικής αρχής. 

Ο Cardoso είναι πρώην πρόεδρος της Citibank Nigeria Ltd., σύμφωνα με τον ιστότοπο της κεντρικής τράπεζας, και διετέλεσε επίσης επίτροπος οικονομικού σχεδιασμού στο εμπορικό κέντρο της Νιγηρίας, το Λάγος. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη δημόσια διοίκηση από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και είναι μέλος του Chartered Institute of Stockbrokers, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της FBC Financial Services.

Το εύρος της εμπειρίας του Cardoso «υποδηλώνει ότι θα ήταν πιο δεκτικός στην έναρξη πολιτικών που θα βοηθούσαν την κυβέρνηση να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει», ανέφερε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Cardinal Stone Research με έδρα το Λάγος. «Ο διορισμός βάζει τέλος στις αβεβαιότητες σχετικά με την ηγεσία στην κορυφαία τράπεζα», ανέφερε η εταιρεία ερευνών.

Οι τέσσερις υποψήφιοι για αναπληρωτές διοικητές είναι οι Emem Nnana Usoro, Muhammad Sani Abdullahi Dattijo, Philip Ikeazor και Dala Bello, ανέφερε η προεδρία.

Υπό τον Emefiele η κεντρική τράπεζα διατήρησε ένα σύστημα πολλαπλών συναλλαγματικών ισοτιμιών στο οποίο κυριαρχούσε μια αυστηρά ελεγχόμενη επίσημη ισοτιμία, αποκόπτοντας την πρόσβαση σε πολλές επιχειρήσεις και ιδιώτες, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε τη ζήτηση στην παράλληλη αγορά. Αυτό σήμαινε ότι όποιος αγόραζε δολάρια στην επίσημη αγορά μπορούσε να βγάλει κέρδος πουλώντας συνάλλαγμα στην μη επίσημη αγορά.

Ο Tinubu έχει έκτοτε αναδιοργανώσει το σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών στο πλαίσιο μιας σειράς μεταρρυθμίσεων για την ενεργοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των δαπανηρών επιδοτήσεων βενζίνης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News