Ο Muller (ΕΚΤ) βλέπει ισχυρή πιθανότητα επιτάχυνσης της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιταχύνει την εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της τώρα που τα επιτόκια έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο που είναι πιθανώς αρκετά υψηλό για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Madis Muller.
Μια επιλογή θα ήταν να αρχίσει η μετακύλιση των τίτλων ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο πλαίσιο του λεγόμενου προγράμματος PEPP, όπου τα έσοδα είναι επί του παρόντος προγραμματισμένα να επανεπενδυθούν πλήρως μέχρι το τέλος του 2024, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας σε συνέντευξή του στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας.
«Θα πρέπει να έχουμε σύντομα μια συζήτηση σχετικά με το πώς θα προχωρήσουμε με τις επανεπενδύσεις του PEPP και για πόσο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Muller στο περιθώριο της συνάντησης των επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Ευρωζώνης. «Υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα υπέρ της διακοπής των επανεπενδύσεων του PEPP νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους. Αυτό θα ήταν συνεπές με την πολιτική μας για τα επιτόκια», είπε.
Η ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού για 10η συνεχή φορά την Πέμπτη, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων σε επίπεδο ρεκόρ, σε μια απόφαση στην οποία αντιτάχθηκαν ορισμένα από τα 26 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι τα επιτόκια μπορεί πλέον να έχουν φθάσει στο αποκορύφωμά τους, αν και ορισμένοι προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να είναι απαραίτητη περαιτέρω σύσφιξη.
Τα σχόλια του Muller προστίθενται σε μια αυξανόμενη ομάδα των φορέων χάραξης πολιτικής που πιέζουν για ταχύτερη μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της ΕΚΤ. Οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας ύψους 3,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ξεκίνησε όταν ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός, έχουν ήδη σταματήσει, οπότε η εκκαθάριση θα μπορούσε να επιταχυνθεί μόνο με πωλήσεις.
Ο Bostjan Vasle της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας σημείωσε ότι θα προτιμούσε τη στόχευση του APP για μια πιο επιθετική ποσοτική σύσφιξη. Σε συνέντευξή του την Παρασκευή, υποστήριξε ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να διατηρήσουν -τουλάχιστον προς το παρόν- την ευελιξία που προσφέρουν οι επανεπενδύσεις του PEPP στη διατήρηση των αποδόσεων των ομολόγων υπό έλεγχο.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι δεν έχουν συζητήσει καμία αλλαγή στην τρέχουσα πολιτική τους σχετικά με το QT.
Ο Muller, ο οποίος συνήθως είναι συνήθως υπέρ μιας πιο επιθετικής πολιτικής, επανέλαβε επίσης ότι θεωρεί απίθανο να αυξηθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια περισσότερο, αλλά φυσικά αυτό μπορεί να αλλάξει αν ο πληθωρισμός δεν μειωθεί τόσο γρήγορα όσο αναμένεται», δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι μπορεί να είναι σε θέση να θέσουν υπό έλεγχο την αύξηση των τιμών καταναλωτή χωρίς να προκαλέσουν ύφεση στην Ευρωζώνη των 20 χωρών, ακόμη και αν οι ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές αυξάνονται.
«Φυσικά δεν θέλουμε να προκαλέσουμε ύφεση, αλλά αυτό δεν είναι η προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή», είπε. «Είναι μια δύσκολη περίοδος για την οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά θα πρέπει ακόμη να περιμένουμε μια σταδιακή ανάκαμψη προς το τέλος του έτους».
moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News