Business & Finance Σάββατο 16/09/2023, 17:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Συμφωνία ΥΠΟΙΚ για τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση «camino» – Στόχος η ολοκλήρωσή της έως το τέλος του έτους

ΕΕ: Συμφωνία ΥΠΟΙΚ για τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση «camino» – Στόχος η ολοκλήρωσή της έως το τέλος του έτους

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν το Σάββατο ένα χρονοδιάγραμμα που απαιτεί τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ μέχρι το τέλος του έτους, καθώς επιδιώκουν να εξισορροπήσουν τη μείωση του χρέους με τις επενδύσεις με έναν εξατομικευμένο αλλά ισότιμο τρόπο.

«Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά… η ισπανική Προεδρία έχει δεσμευτεί σε αυτό το χρονοδιάγραμμα και μόλις σήμερα περιγράψαμε τον τρόπο για το πώς θα επιτύχουμε το δημοσιονομικό ‘camino’», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis  σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Dombrovskis αναφερόταν στο «camino de Santiago» ή τον δρόμο του Αγίου Ιακώβου, ένα διάσημο καθολικό προσκύνημα στο ιερό του αποστόλου Ιακώβου στον καθεδρικό ναό του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα –την πόλη στη βορειοδυτική Ισπανία όπου πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ στηρίζουν την αξία του ευρώ που χρησιμοποιείται από 20 χώρες και θέτουν όριο δημοσιονομικών ελλειμμάτων 3% του ΑΕΠ και όριο δημόσιου χρέους 60% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υπερβαίνουν αυτά τα όρια, καθώς δύο χρόνια πανδημίας COVID-19 και η κρίση των τιμών της ενέργειας έχουν απαιτήσει μαζικές κρατικές δαπάνες.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή και οι κυβερνήσεις της ΕΕ συζητούν αλλαγές στο πλαίσιο που θα λαμβάνουν υπόψη τις μεγάλες διαφορές στα επίπεδα χρέους και στην οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα την ίση μεταχείριση.

Η κύρια σύγκρουση είναι μεταξύ της Γερμανίας, η οποία επιθυμεί ετήσιους δείκτες αναφοράς για τη μείωση του χρέους που να είναι ίδιοι για όλους, και της Γαλλίας, η οποία πιστεύει ότι η ατομικά διαπραγματευόμενη πορεία μείωσης του χρέους είναι ο σωστός τρόπος και ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλους δεν λειτουργούν.

Στην πολυπλοκότητα των συνομιλιών προστίθεται η ανάγκη παροχής κινήτρων στις κυβερνήσεις για επενδύσεις στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των οικονομιών τους και η ανάγκη για μεγάλες αμυντικές δαπάνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Nadia Calvino δήλωσε ότι η Ισπανία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, στοχεύει σε μια αρχική συμφωνία κατά την επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών τον Οκτώβριο, αλλά ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες συνομιλίες.

Η ίδια δήλωσε ότι το 70% του κειμένου των νέων κανόνων έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο τεχνικών εργασιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Τώρα έχει έρθει η ώρα να αναζητηθεί ένας συμβιβασμός, ο οποίος θα πρέπει να επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ βιώσιμων μονοπατιών μείωσης του χρέους και διασφάλισης του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για επενδύσεις, καθώς και κινήτρων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η Calvino.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης: Παραμένει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ

Eurogroup: Στήριξη της υποψηφιότητας του Piero Cipollone στο ΔΣ της ΕΚΤ

Φον ντερ Λάιεν: Νωρίς ακόμα για να αποφασίσει σχετικά με την επόμενη υποψηφιότητά της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News