Business & Finance Παρασκευή 15/09/2023, 21:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E.E.: Τερματίζει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σπόρων

E.E.: Τερματίζει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σπόρων

Η Ε.Ε. αίρει την απαγόρευση στις εισαγωγές ουκραντικών σπόρων σε πέντε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μία κίνηση ωστόσο που ενέχει τον κίνδυνο επιστροφής των μονομερών περιορισμών από τις χώρες μέλη. 

Οι Βρυξέλλες θα επιτρέψουν την άρση των περιορισμών σε Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σλοβακία μετά τη λήξη τους σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι οι στρεβλώσεις στις αγορές έχουν εξαφανιστεί. Η περιορισμένη αυτή απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ από τη στιγμή που ορισμένες χώρες μέλη της Ε.Ε. έθεσαν μόνες τους περιορισμούς στα ουκρανικά σιτηρά στς αρχές του έτους, καθώς οι αγρότες τους διαμαρτύρονταν για πληθώρα προσφοράς που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές στις δικές τους αγορές. 

Η Ουκρανία συμφώνησε να επιβληθούν νομικές διαδικασίες, όπως ένα σύστημα εξαγωγικών αδειών, εντός 30 ημερών ούτε ώστε να αποφευχθεί μεγάλη αύξηση των σιτηρών, σύμφωνα με την Κομισιόν. Η Ε.Ε. είναι επίσης αποφασισμένη να παρακολουθεί την αγορά. 

«Η Κομισιόν θα αποφύγει να επιβάλει περιορισμούς εφόσοσν έχουν τεθεί αποτελεσματικά μέτρα από την Ουκρανία και φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της. 

Παρότι η λήξη αυτής της απαγόρευσης θα μπορούσε να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Κιέβου, είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει τριβές μεταξύ Ουκρανίας και των δυτικών γειτόνων της, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος. Η Πολωνία δεσμεύθηκε να συνεχίσει τη δική της απαγόρευση εάν η Ε.Ε. επιτρέψει την άρση του μέτρου – κίνηση που, όπως προειδοποίησε η Ουκρανία, θα μπορούσε να την οδηγήσει να καταθέσει διαμαρτυρία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). 

«Η απόφαση της Ε.Ε. είναι ένα γλυκό-πικρο δώρο. Θα προτιμούσα να συνέχιζε τον περιορισμό, όμως δεν το κάνει. Τώρα εμείς θα το παρατείνουμε παρά την απουσία συμφωνίας», ανέφερε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. «Θα το κάνουμε γιατί είναι προς το συμφέρον της Πολωνίας», δήλωσε εν όψει των εκλογών. 

Η έξοδος της Ρωσίας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει προκαλέσει πρόσθετες εντάσεις. Η γεωργία αποτελεί βασικό παράγοντα της Ουκρανικής οικονομίας και οι αγρότες της ζητούν τώρα να διοχετεύουν τις νέες σοδειές τους. Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της Ουκρανίας διεξάγεται τώρα μέσω του Δούναβη, παρότι στηρίζεται και στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο για τη μεταφορά του στην Ε.Ε.. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Μαραθώνια η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν – Oι όροι της Μόσχας για τα σιτηρά

Ο Ερντογάν στη Ρωσία για τη συμφωνία με την Ουκρανία για τα σιτηρά

Η Ουκρανία συζητά με ασφαλιστικές για συμφωνία κάλυψης των εξαγωγών σιτηρών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News