Business & Finance Παρασκευή 15/09/2023, 15:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H κόρη του Μπερλουσκόνι κατά της Μελόνι: Είναι δημαγωγός

H κόρη του Μπερλουσκόνι κατά της Μελόνι: Είναι δημαγωγός

Στην πρώτη δημόσια κριτική κατά της Τζιόρτζια Μελόνι προέβη η Μαρίνα Μπερλουσκόνι, η μεγαλύτερη κόρη του εκλιπόντος Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με αφορμή το σχέδιο για φορολόγηση των τραπεζικών υπερκερδών.

Η Μαρίνα, η οποία προεδρεύει της οικογενιακής εταιρείας συμμετοχών Fininvest SpA, χαρακτήρισε το σχέδιο ως «δημαγωγικό», λέγοντας ότι ο φόρος «κινδυνεύει να καταστήσει την Ιταλία λιγότερο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές». «Ελπίζω ότι το κοινοβούλιο θα το αλλάξει ώστε να γίνει πιο ισορροπημένο».

Τα σχόλια, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο μιας εκδήλωσης στη Ρώμη, υπογραμμίζουν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια του επιχειρηματικού κόσμου της Ιταλίας, καθώς η κυβέρνηση της Μελόνι λαμβάνει αμφιλεγόμενες αποφάσεις, όπως το σχέδιο επιπλέον φορολογησης των υπερκρδων των τραπζών εξαιτίας των αυξημένων επιτοκίων. 

Η Fininvest κατέχει μειοψηφική συμμετοχή στον πάροχο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Banca Mediolanum SpA, ο οποίος θα επηρεαστεί από το σχέδιο φορολόγησης που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά από την κυβέρνηση της Ιταλίας τον Αύγουστο. 

Η Μαρίνα και ο αδελφός της Πιερ Σίλβιο ανέλαβαν επίσημα τον έλεγχο της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας των 7 δισ. ευρώ (7,5 δισ. δολαρίων) που ίδρυσε ο πρώην πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά μέχρι στιγμής έχουν κρατηθεί μακριά από την πολιτική εμπλοκή του πατέρα τους.
Παρόλα αυτά, το Forza Italia, το κόμμα ίδρυσε ο Μπερλουσκόνι και συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, υπήρξε από τους επικριτές του σχέδίου της Μελόνι να φορολογήσει τα κέρδη των τραπεζών.

«Το Forza Italia φέρεται να κρατήθηκε στο σκοτάδι σχετικά με το σχέδιο φορολόγησης των τραπεζών και έχει παρουσιάσει αρκετές προτάσεις για την άμβλυνση του φόρου κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας για να επισημοποιηθεί το διάταγμα», δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος επελέγη από τον Μπερλουσκόνι να ηγηθεί του κόμματος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Θα επιδεινωθεί το φετινό έλλειμμα του προϋπολογισμού

Ιταλία: Φόρος στα υπερκέρδη των τραπεζών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News