Business & Finance Παρασκευή 15/09/2023, 14:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτόκια: Η αγορά ποντάρει σε μειώσεις το 2024 κόντρα στη Lagarde

Επιτόκια: Η αγορά ποντάρει σε μειώσεις το 2024 κόντρα στη Lagarde

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων μετά τη νέα αύξηση στο σημείο που κατά τους αναλυτές θα μπορούσε να είναι το «ταβάνι» του κόστους δανεισμού. Ωστόσο, οι traders ήδη ποντάρουν σε αυτή.

Η Lagarde δήλωσε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι το ύψος των επιτοκίων και η χρονική διάρκεια που θα παραμείνουν αυξημένα  «θα έχει σημαντική σημασία», χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω. «Δεν ήταν καν μια λέξη που έχουμε προφέρει», είχε δηλώσει την Πέμπτη, αφού η τράπεζα πραγματοποίησε τη 10η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της και επανέλαβε ότι θα διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί.

Παρά τις δηλώσεις της, ωστόσο, η αγορά ποντάρει σε μειώσεις κατά 0,75% το 2024 με την πρώτη να τοποθετείται από τους traders τον Ιούνιο.  
Αναλυτές των Citigroup Inc. και Barclays Plc. περιμένουν χαλάρωση κατά 1%. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι traders και η ΕΚΤ δεν συμφωνούν. Το χάσμα αυτό αποτυπώνει τη διαφορά σε αυτό που οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι αναλυτές θεωρούν ως την κατάλληλη απάντηση στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωζώνη με την ισχνή ανάπτυξη και τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό.

«Δεν θεωρώ ότι η ΕΚΤ βλέπει με θετικό μάτι τη χαλάρωση που προεξοφλούν οι αγορές», δήλωσε ο Piet Christiansen, κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής στην Danske Bank AS, της οποίας το βασικό σενάριο προβλέπει τρεις μειώσεις επιτοκίων τον επόμενο χρόνο.

Οι περιοριστικές συνθήκες χρηματοδότησης θεωρούνται απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Αύγουστο ήταν στο 5,3%. Παρότι τα «γεράκια» θα μπορούσαν ακόμη να πιέσουν για άλλη μια αύξηση φέτος, δύο μέλη της ΕΚΤ – ο αντιπρόεδρος Luis de Guindos και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας Madis Muller – δήλωσαν την Παρασκευή ότι η διατήρηση των επιτοκίων στο 4% για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι επαρκής για την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Οι αγορές, ωστόσο, παρέμειναν επικεντρωμένες στις ολοένα και πιο δυσοίωνες προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες επιβαρύνουν το ευρώ. Το κοινό νόμισμα είναι έτοιμο για την ένατη εβδομαδιαία πτώση-ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg συμφωνούν σχεδόν καθολικά, επισημαίνοντας μια νέα σειρά δυσοίωνων οικονομικών προβλέψεων που σημαίνουν ότι περαιτέρω αυξήσεις θα προκαλούσαν μεγαλύτερο πλήγμα στην οικονομία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Θα είναι το 4% το ταβάνι των επιτοκίων της ΕΚΤ; Τι λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες

EKT: Πέρασε τον «Ρουβίκωνα του πόνου» – Προειδοποίηση για «δύσκολες εποχές»

Lagarde: Σίγουρη μόνο για υψηλά επιτόκια επί μεγάλο διάστημα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News