Business & Finance Παρασκευή 15/09/2023, 12:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα είναι το 4% το ταβάνι των επιτοκίων της ΕΚΤ; Τι λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες

Θα είναι το 4% το ταβάνι των επιτοκίων της ΕΚΤ; Τι λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες

Η διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο ύψος του 4% για μια παρατεταμένη περίοδο ίσως είναι ικανή να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι της ΕΚΤ με φόντο τις εκτιμήσεις της αγοράς και των αναλυτών ότι η χθεσινή αύτξηση των 25 μονάδων βάσης ήταν η τελευταία του πρωτοφανούς κύκλου νομισματικής σύσφιγξης.

«Πιστεύουμε ότι με την τελευταία αύξηση των επιτοκίων, εάν παραμείνουν εκεί για μεγάλο διάστημα, ίσως αποδειχθεί αρκετό για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%», δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ,  Luis de Guindos.

Πιο αποφασιστικός εμφανίστηκε ο κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας Madis Muller. Οι policymakers «κατέστησαν σαφές, με βάση τα όσα γνωρίζουμε, ότι δεν περιμένοιμε νέες επιτοκιακές αυξήσεις τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο ίδιος.

Τα σχόλια αυτά είναι πιο ισχυρά από τις χθεσινές παρατηρήσεις της Christine Lagarde, μετά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη 10η επιτοκιακή αύξηση. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι τα επιτόκια έφτασαν στην κορύφωσή τους, δήλωσε, αν και παραδέχτηκε ότι το επίκεντρο της προσοχής θα μετατοπιστεί τώρα στο πόσο καιρό θα παραμείνουν τα επιτόκια σε αυτά τα περιοριστικά επίπεδα.

Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης δήλωσε ότι μια ισχυρή πλειοψηφία των αξιωματούχων της ΕΚΤ υποστήριξε την απόφαση για τη νέα αύξηση, ενώ παραδέχθηκε ότι κάποιοι θα προτιμούσαν μια παύση. Παρότι υπήρχαν αρκετές φωνές που ζητούσαν να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια εξαιτίας της επιδείνωσης των προοπτικών για την οικονομία της ευρωζώνης, είναι γεγονός ότι ο επίμονος πληθωρισμός στο 5,3% παραμένει υπερδιπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ ανέβασε χθες το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο ύψος του 4%, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,75%, με ισχύ από τις 20 Σεπτεμβρίου 2023. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από την εισαγωγή του ευρώ το 1999, δίνοντας συνέχεια στον επιθετικότερο κύκλο νομισματικής σύσφιγξης στην ιστορία της.

Οι εμπειρογνώμονες του Ευρωσυστήματος εκτιμούν πλέον ότι ο ονομαστικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο σε 5,6% το 2023 από 5,4% που είχε προβλεφθεί τον Ιούνιο, σε 3,2% το 2024 από 3% πριν και σε 2,1% το 2025 από 2,2% που προβλεπόταν προηγουμένως. Η προς τα πάνω αναθεώρηση για το 2023 και το 2024, όπως εξήγησαν, αντανακλά κυρίως μια ανοδική πορεία των τιμών της ενέργειας.

Ωστόσο, αναθεώρησαν ελαφρώς προς τα κάτω τις προβολές τους για τον δομικό πληθωρισμό το 2024-2025. Θεωρούν ότι θα διαμορφωθεί σε 5,1% το 2023 (αμετάβλητος σε σχέση με πριν) και στη συνέχεια θα μειωθεί σε 2,9% το 2024 και 2,2% το 2025 (από 3% και 2,3% πριν, αντίστοιχα).

Παράλληλα, λόγω της αυξανόμενης επίδρασης της αυστηροποίησης των συνθηκών χρηματοδότησης στην εγχώρια ζήτηση και ενός περιβάλλοντος όπου το διεθνές εμπόριο παρουσιάζει κάμψη, μείωσαν σημαντικά τις προβολές τους για την οικονομική ανάπτυξη. Αναμένουν τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,7% το 2023 από 0,9% που προέβλεπαν τον Ιούνιο, 1% το 2024 από 1,5% πριν, και 1,5% το 2025 από 1,6%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

EKT: Πέρασε τον «Ρουβίκωνα του πόνου» – Προειδοποίηση για «δύσκολες εποχές»

Lagarde: Σίγουρη μόνο για υψηλά επιτόκια επί μεγάλο διάστημα

ΕΚΤ: 10η επιτοκιακή αύξηση – Σε ύψος ρεκόρ τα επιτόκια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News