Business & Finance Πέμπτη 14/09/2023, 16:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lagarde: Σίγουρη μόνο για υψηλά επιτόκια επί μεγάλο διάστημα

Lagarde: Σίγουρη μόνο για υψηλά επιτόκια επί μεγάλο διάστημα

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο. Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο».

Τη φράση αυτή από την ανακοίνωση της ΕΚΤ επανέλαβε τουλάχιστον τρεις φορές η Chistine Lagarde, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της νέας αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης των βασικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη. 

Εξάλλου επανέλαβε και την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ καιρό, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση», καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τα νέα δεδομένα, τα οποία προφανώς δεν μπορεί να προβλέψει.

Θέλησε έτσι να καταστήσει σαφές ότι τα υψηλά επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ το εάν έχουμε φτάσει στην κορύφωσή τους ή θα χρειαστεί νέα αύξηση στις επόμενες συνεδριάσεις, εξαρτάται από τα στοιχεία και τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού και ως εκ τούτου τίποτα δεν είναι βέβαιο επί του παρόντος.

Μιλώντας για την στάση των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, είπε ότι κάποιοι προτιμούσαν παύση της νομισματική σύσφιγξη με την προοπτική αύξησης στο μέλλον ανάλογα με τα νεότερα στοιχεία, ωστόσο υπήρχε σαφής πλειοψηφία υπέρ μιας νέας αύξησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, πρόσθεσε. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια πολιτικής θα εξακολουθήσουν να βασίζονται στην αξιολόγηση που διενεργεί όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.

Αναφορικά με τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη, η ΕΚΤ εκτιμά πλέον ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα αναπτυχθεί κατά 0,7% το 2023 (από 0,9%), κατά 1,0% (από 1,5%) το 2024 και 1,5% (από 1,6%) το 2025. Πιο συγκεκριμένα, η οικονομία είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική τους επόμενους μήνες, καθώς η χαμηλότερη ζήτηση για τις εξαγωγές της ζώνης του ευρώ και ο αντίκτυπος των αυστηρών συνθηκών χρηματοδότησης περιορίζουν την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, μέσω χαμηλότερων επενδύσεων σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Ο τομέας των υπηρεσιών, που μέχρι τώρα ήταν ανθεκτικός, τώρα αποδυναμώνεται επίσης. Με την πάροδο του χρόνου, η οικονομική δυναμική αναμένεται να ενισχυθεί, καθώς τα πραγματικά εισοδήματα αναμένεται να αυξηθούν, υποστηριζόμενα από την πτώση του πληθωρισμού, την αύξηση των μισθών και την ισχυρή αγορά εργασίας, και αυτό θα στηρίξει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Η ΕΚΤ ζητά από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να ανακαλέσουν έκτακτα μέτρα που είχαν εφαρμόσει με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, καθώς αυτή αρχίζει πλέον να υποχωρεί. Τούτο όπως εξηγεί η Κεντρική Τράπεζα είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες διαφορετικά θα απαιτούσαν μια ακόμη ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική. Οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να σχεδιαστούν για να κάνουν την οικονομία πιο παραγωγική και να μειώνουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος.

Για τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα η κ. Lagarde ανέφερε ότι τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 2,2% τον Ιούλιο, ενώ τα δάνεια προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν επίσης, λιγότερο έντονα, κατά 1,3%, μετά το 1,7% τον Ιούνιο. Σε ετησιοποιημένους όρους με βάση τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου, τα δάνεια των νοικοκυριών υποχώρησαν κατά 0,8%, που είναι η μεγαλύτερη συρρίκνωση από την έναρξη του ευρώ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: 10η επιτοκιακή αύξηση – Σε ύψος ρεκόρ τα επιτόκια

Υψηλά επιτόκια για περισσότερο: Το δίλημμα της ΕΚΤ και η αισιοδοξία της Fed

Σε σταυροδρόμι η ΕΚΤ – Η δυσκολότερη απόφαση για τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News