Πώς να απαντήσετε στην αγένεια – Μια απλή στρατηγική για να γίνετε ετοιμόλογοι
Πώς πρέπει να απαντήσει κάποιος όταν ένας συνάδελφος τον προσβάλει στο γραφείο ή κάποιος άγνωστος τον βρίσει στον δρόμο; Οι περισσότεροι σίγουρα «παγώνουν» και δεν σκέφτονται κάτι έξυπνο να πουν παρά μόνο μετά από ώρες –ή ακόμα και μέρες- όταν «ξαναπαίζουν» τη σκηνή στο μυαλό τους.
Αυτή η ατάκα με την οποία ο «παραβάτης» θα μπει στη θέση του σπάνια μας έρχεται στο νου την ώρα που την χρειαζόμαστε. Οι επιστήμονες πιστοποιούν ότι δεν είναι εύκολο να είναι κανείς ετοιμόλογος: Όταν κάποιος μας επιτίθεται ή μας προσβάλλει, ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται τα λόγια του σαν μια απειλή, με αποτέλεσμα να ενεργοποιεί μία αντίδραση στρες, η οποία μας κάνει να «παγώνουμε».
Βέβαια, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να κάνουμε μια παύση, παρά να εκστομίσουμε το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό. Ωστόσο, πολλές φορές, είναι χρήσιμο να έχουμε μερικές καλές «ατάκες» στο τσεπάκι.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, υπάρχουν μερικές στρατηγικές και φράσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές περιπτώσεις. Όταν για παράδειγμα, κανείς βρίσκεται αντιμέτωπος με μία αδιάκριτη ερώτηση, μπορεί να απαντήσει: «Γιατί ρωτάς;». Ή ακόμα να πει: «Κακή μέρα, έτσι;».
Η Karena Schwenk, από την Καλιφόρνια, έχει μερικές τέτοιες ατάκες που χρησιμοποιεί όταν βρεθεί σε δύσκολη θέση. Όπως για παράδειγμα όταν μία γυναίκα της έβαλε τις φωνές, γιατί την «έκοψε» κατά λάθος, προσπαθώντας να βγει από ένα πάρκινγκ: «Φαίνεσαι σαν να χρειάζεσαι μια αγκαλιά». «Ελπίζω ότι αυτό τους κάνει να σκεφτούν», εξηγεί.
Ο Christopher Kilmartin, από το Βανκούβερ, καταφεύγει στο χιούμορ, καθώς όπως λέει, αυτό αποκλιμακώνει τις εντάσεις χωρίς να είναι επιθετικό.
Σύμφωνα με την WSJ, υπάρχει μία στρατηγική την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος όταν αντιμετωπίζει ένα αγενές ή προσβλητικό σχόλιο.
Πάρτε μια ανάσα
Μην απαντήσετε αμέσως. Πρώτα, αναρωτηθείτε: Είναι αυτό κάτι που σας ενδιαφέρει αρκετά για να απαντήσετε;
Μπορείτε να μην απαντήσετε
Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να αφήσετε ένα αγενές σχόλιο απλά να πέσει κάτω. Μπορεί να πρόκειται για το παιδί σας, το αφεντικό σας ή για κάποιον του οποίου η άποψη δεν σας ενδιαφέρει.
Άλλωστε, η σιωπή μπορεί να είναι αποτελεσματική, όπως σημειώνει η Andrea Wachter, σύμβουλος γάμου. Κάποιες φορές, αρκεί απλά να σηκώσετε το φρύδι, να ρίξετε ένα αυστηρό βλέμμα ή να κόψετε τη συζήτηση.
Μην γίνετε αγενείς
Το καλύτερο είναι να μην πέσετε στο επίπεδο του «δράστη». Μπορείτε απλά να πείτε: «Εντάξει» ή «χμμμμ». Είναι αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν «μέθοδος της γκρίζας πέτρας», καθώς σκοπός είναι να δώσετε μια βαρετή απάντηση. Αυτό «πιάνει» ειδικά όταν κάποιος προσπαθεί να σας προκαλέσει.
Εναλλακτικά, μπορείτε να γίνετε πιο ευθείς, λέγοντας: «Δεν νιώθω άνετα να μιλάω για αυτό». Ή να ζητήσετε διευκρινίσεις: «Συγνώμη, τι είπες;». Όταν ζητάτε από τον άλλο να επαναλάβει ένα αγενές σχόλιο, τον κάνετε να σταματήσει και να σκεφτεί τι είπε.
Εάν απλά απαντήσετε «ελπίζω η μέρα σου να γίνει καλύτερη», μπορεί επίσης να κάνετε τον συνομιλητή σας να σκεφτεί εάν ξεσπά άδικα πάνω σας επειδή έχει άλλα προβλήματα.
Ζητήστε δεύτερο γύρο
Εάν το σχόλιο σας ενοχλεί ακόμα μετά από ώρα, ζητήστε από τον άλλο να το συζητήσετε. Πλέον, βρίσκεστε σε θέση ισχύος, γιατί δεν λειτουργείτε υπό συνθήκες συναισθηματικής φόρτισης.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Πώς να απαντήσετε στην κακία: 10 τρόποι να χειριστείτε έναν αγενή
Πώς να φτιάξετε τη μέρα των γύρω σας – Οι 9 μαγικές φράσεις
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News