Business & Finance Τετάρτη 13/09/2023, 18:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SSM: Η Claudia Buch διάδοχος του Andrea Enria

SSM: Η Claudia Buch διάδοχος του Andrea Enria

Την Claudia Buch, αντιπρόεδρο της Bundesbank, πρότεινε η ΕΚΤ ως νέα επικεφαλής του SSM, του εποπτικού βραχίονα της κεντρικής τράπεζας. Εφόσον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδεχθεί την πρόταση της EKT, θα διαδεχθεί τον Andrea Enria με πενταετή θητεία αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η Buch θα ηγείται του μηχανισμού που επιβλέπει τον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης, η αξία του οποίου ανέρχεται σε 26 τρισ. ευρώ. Σημειώνεται πως ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε κρίσιμη φάση προσαρμογής στον υψηλό πληθωρισμό και στα υψηλά επιτόκια δανεισμού.

Η Buch έχει διδακτορικό στα οικονομικά και διατελεί αντιπρόεδρος της Bundesbank από το 2014. Η υποψηφιότητά της για την ανάληψη της προεδρίας του SSM ανακοινώθηκε μόλις τον Μάρτιο. Μάλιστα, προκρίθηκε έναντι της βασικής αντιπάλου της, της Margarita Delgado, αντιπροέδρου της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, η οποία θεωρείτο από πολλούς καταλληλότερη για τη θέση. 

Ειδικότερα, μετά από τις άτυπες ακροάσεις των δύο υποψηφίων στο Ευρωκοινοβούλιο, ορισμένοι υποστήριξαν ότι η Delgado θα ήταν η καταλληλότερη λόγω της σχετικά σύντομης εμπειρίας της Buch. Άλλοι, όμως, υποστήριξαν ότι η εμπειρία της Buch στον ακαδημαϊκό χώρο, τις κεντρικές τράπεζες, την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη διαχείριση τής προσέδιδαν όλα τα απαραίτητα εφόδια για την προεδρία του SSM.

Τώρα, η Buch οφείλει να περάσει από άλλη μία άτυπη ακρόαση στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) και στη συνέχεια να λάβει έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο.

«Αδιαμφισβήτητα, η Claudia Buch πληροί τις προϋποθέσεις και έχει τις κατάλληλες δεξιότητες να ηγηθεί του SSM. Δεδομένου ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να επιβεβαιώσει αυτή την επιλογή, προκαλεί έκπληξη ότι η ΕΚΤ επέλεξε να μην ακολουθήσει την πρόταση της επιτροπής ECON. Αυτό καθιστά τη διαδικασία πιο περίπλοκη απ’ ό,τι χρειάζεται να είναι», σχολίασε στο Reuters ο Γερμανός βουλευτής, Markus Feber.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News