Business & Finance Τετάρτη 13/09/2023, 15:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Στο 3,7% ο πληθωρισμός – Προβληματίζει ο δομικός

ΗΠΑ: Στο 3,7% ο πληθωρισμός – Προβληματίζει ο δομικός

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση φέτος με ώθηση κυρίως από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,6% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση και 3,7% σε ετήσια βάση, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 3,6%.

Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,3% μηνιαίως και 4,3% σε ετήσια βάση. Σημειωτέον ότι η Fed δίνει περισσότερη έμφαση στον δομικό πληθωρισμό καθώς παρέχει καλύτερες ενδείξεις για το που κινούνται οι τιμές μακροχρόνια.

Οι τιμές της ενέργειας οφείλονται εν πολλοίς για την επιτάχυνση, καθώς αυξήθηκαν κατά 5,6% μηνιαίως, αύξηση που περιλάμβανε αύξηση 10,6% στην τιμή της βενζίνης. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,2%, ενώ οι δαπάνες στέγασης, οι οποίες αποτελούν περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του ΔΤΚ, αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Ο Phillip Neuhart, διευθυντής έρευνας αγοράς και οικονομικών ερευνών στην First Citizens Bank Wealth Management, σημείωσε στο Bloomberg:

«Τον Αύγουστο παρατηρήθηκε αύξηση του πυρήνα του πληθωρισμού, ενώ οι αυξημένες τιμές της βενζίνης συνέβαλαν στην αύξηση του συνολικού πληθωρισμού ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η Fed είναι πιθανό να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στη συνεδρίαση αυτού του μήνα, αλλά τα σημερινά στοιχεία διατηρούν ζωντανή την πιθανότητα για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Υψηλά επιτόκια για περισσότερο: Το δίλημμα της ΕΚΤ και η αισιοδοξία της Fed

ΗΠΑ: Μέτρια άνοδος του προτιμώμενου δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News