Φορολογικοί «μετανάστες» στην Ελβετία οι βαθύπλουτοι Νορβηγοί
Στην Ελβετία μετοικούν μερικοί από τους πιο εύπορους Νορβηγούς, μετά την απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης πέρυσι να αυξήσει τη φορολογία επί της περιουσίας.
Ειδικότερα, τον περασμένο Νοέμβριο, η νορβηγική κυβέρνηση αύξησε τον φορολογικό συντελεστή επί του συνολικού πλούτου (wealth tax) από το 0,85% στο 1,1%. Ως αποτέλεσμα 65 από τους πλουσιότερους Νορβηγούς αποφάσισαν να μετακομίσουν σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Dagens Naeringsliv, η περιουσία της συγκεκριμένης ομάδας, η οποία έφυγε από τη χώρα μέσα σε έναν χρόνο, ανέρχεται τουλάχιστον στις 47 δισ. νορβηγικές κορώνες (4,4 δισ. δολάρια).
Όσοι έχουν περιουσία αξίας άνω του 1,7 εκατ. κορώνων (158.000 δολάρια περίπου) ή παντρεμένα ζευγάρια περιουσία τουλάχιστον 3,4 εκατ. κορώνων (317.000 δολάρια) οφείλουν να καταβάλλουν τον φόρο του 1,1%.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δισεκατομμυριούχου Kjell Inge Rokke, ο οποίος είναι βασικός μέτοχος και πρόεδρος της νορβηγικής επενδυτικής εταιρείας Aker, καθώς ανακοίνωσε πρόσφατα μέσω επιστολής στο διοικητικό συμβούλιο ότι πήρε τη «δύσκολη απόφαση» να μετακομίσει από τη Νορβηγία στην Ελβετία. Σύμφωνα με το Forbes, ο πλούτος του (net worth) εκτιμάται στα 4,9 δισ. δολάρια και φημολογείται πως ήταν ο πιο βαριά φορολογούμενος στη Νορβηγία.
Η Ελβετία από την άλλη θεωρείτο ανέκαθεν ένας από τους πιο ελκυστικούς φορολογικούς παραδείσους για βαθύπλουτους, καθώς παρότι έχει επίσης φόρο περιουσίας, προβλέπει ειδικές και ευνοϊκότερες προσφορές για αλλοδαπούς. Σύμφωνα με στοιχεία της PwC, οι φόροι περιουσίας στην Ελβετία διαφέρουν ανά καντόνι, αλλά συνολικά ο φορολογικός συντελεστής περιουσίας κυμαίνεται μεταξύ 0,02% και 1,03%.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελβετία θεωρείται επίσης ιδανικός προορισμός για συνταξιούχους. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από το U.S. News & World Report, η Ελβετία ήταν κορυφαία στη λίστα συνταξιοδότησης, ξεπερνώντας τον Καναδά, τη Σουηδία και την Αυστραλία. Η έρευνα αυτή έγινε ανάμεσα σε 6.100 άτομα άνω των 40 ετών ανά τον κόσμο και εξέταζε το κόστος ζωής, τους φόρους και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider
Διαβάστε επίσης:
Ελβετία: Δεν θέλει πλέον τη φήμη του «πλυντηρίου» της Ευρώπης
Νέα μέτρα ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος στην Ελβετία
Γιατί οι Ελβετοί τρώνε εισαγόμενα τυριά: Εισάγουν περισσότερα από όσα εξάγουν
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News