Business & Finance Τετάρτη 13/09/2023, 12:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Οι αγορές προβλέπουν τώρα αύξηση επιτοκίων

ΕΚΤ: Οι αγορές προβλέπουν τώρα αύξηση επιτοκίων

Οι traders αύξησαν τα στοιχήματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Οι αγορές δίνουν πλέον 70% πιθανότητα επιτοκιακής αύξησης μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης έναντι 20% πιθανότητας στις αρχές του μήνα.

Η μεταστροφη αυτή στις προσδοκίες έρχεται μετά από αναφορές ότι οι νέες οικονομικές εκτιμήσεις της ΕΚΤ θα προβλέπουν πληθωρισμό άνω του 3% για το 2024, ενισχύοντας την αναγκαιότητα της περαιτέρω σύσφιγξης. 

«Σίγουρα έχει δοθεί ώθηση στην αρχική τιμολόγηση, όταν οι αγορές ήταν μάλλον εφησυχασμένες για ένα σενάριο παύσης», δήλωσε η Pooja Kumra, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών επιτοκίων στην Toronto-Dominion Bank. Η ίδια πάντως αναμένει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. 

«Η ισορροπία των κινδύνων εξακολουθεί να κλίνει προς μια αύξηση αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Francesco Pesole, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην ING Bank NV. Προβλέπει αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς η ΕΚΤ προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι ο αγώνας της για τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει.

ΕΚΤ: Οι αγορές προβλέπουν τώρα αύξηση επιτοκίων-1

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Υψηλά επιτόκια για περισσότερο: Το δίλημμα της ΕΚΤ και η αισιοδοξία της Fed

Παύση ή αύξηση των επιτοκίων; Πέντε ερωτήματα για την ΕΚΤ

Κομισιόν: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ευρωζώνη – Βαρίδι η Γερμανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News