Τα «πλοκάμια» της Σαουδικής Αραβίας στη Δύση: Από ποδόσφαιρο μέχρι βιντεοπαιχνίδια
Ένα τιτάνιο εγχείρημα απεξάρτησης από τα πετρελαϊκά έσοδα έχει ξεκινήσει από το 2016 η Σαουδική Αραβία· το λεγόμενο «Vision 2030» έχει στόχο να αυξήσει τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στο ΑΕΠ από 40% το 2016 στο 65% το 2030 και στο πλαίσιο αυτό, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας επενδύει ανά περιόδους μεγάλα ποσά σε δυτικές εταιρείες.
Πλέον, η λίστα των δυτικών εταιρειών που έχουν δεχθεί -με συνοπτικές διαδικασίες- αξιοσημείωτες ενέσεις ρευστότητας εξ ανατολών είναι μεγάλη. Από αυτοκινητοβιομηχανίες και ποδοσφαιρικές ομάδες μέχρι ηχηρά ονόματα του κλάδου των βιντεοπαιχνιδιών και μεγάλα brands με διεθνή παρουσία: Uber, Meta, Microsoft, Starbucks μεταξύ άλλων. Επενδυτικό όχημα είναι το κρατικό ταμείο, το οποίο ελέγχεται από τον πρίγκιπα διάδοχο και πρωθυπουργό Mohammed bin Salman.
Το επενδυτικό ταμείο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 776 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεσή του. Σε έναν χρόνο, το ποσό αυτό αυξήθηκε κατά 10%, καθώς ενσωμάτωσε 25 νέες εταιρείες στο χαρτοφυλάκιο. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα τεράστια μερίδια που κατέχει εκτός των συνόρων της χώρας, οι επενδύσεις του στο εξωτερικό είναι μόλις το 23% του συνόλου.
Εξ ου και εντός της Σαουδικής Αραβίας είναι δύσκολο να βρει κανείς κάποια εταιρεία χωρίς να έχει μέτοχο το επενδυτικό ταμείο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πετρελαϊκού γίγαντα Αramco, όπου το ταμείο διπλασίασε το μερίδιό του στο 8% πέρυσι. Επίσης, στην περίπτωση της εταιρείας παροχής τηλεπικοινωνιών Saudi Telecom, το επενδυτικό ταμείο έχει πλειοψηφικό μερίδιο 64%. Η εξέλιξη της Saudi Telecom στις αγορές την τελευταία πενταετία είναι πολύ θετική, καθώς στο μεταξύ εξαγόρασε μερίδια σε μεγάλες δυτικές εταιρείες, όπως τη Vodafone, την Orange την BT και πιο πρόσφατα στην Telefónica.
Βέβαια, δεν απέδωσαν όλα τα «στοιχήματα» του κρατικού επενδυτικού ταμείου στη Δύση. Ενδεικτικά, κατέχει μερίδιο στην Lucid Motors, η οποία παλαιότερα θεωρείτο αντάξιος ανταγωνιστής της Tesla, αλλά τώρα καταγράφει απογοητευτικές πωλήσεις και έχει χάσει περίπου το 60% της μετοχικής της αξίας. Επίσης, το επενδυτικό ταμείο έχασε τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια σε πέντε μήνες προσπαθώντας να αποτρέψει την κατάρρευση της ελβετικής Credit Suisse.
«Θάλασσα» ρευστότητας
Ωστόσο, τα προβλήματα αυτά είναι σταγόνα στον «ωκεανό» της ρευστότητας, όπου κολυμπά το κρατικό επενδυτικό ταμείο. Όταν υπήρξε σαφής επενδυτική στροφή προς τις ΑΠΕ, πολλοί ειδικοί εκτίμησαν ότι η πετρελαϊκή αγορά όδευε προς το αναπόφευκτο τέλος της. Ωστόσο, η επέλαση της πανδημίας, η οποία οδήγησε σε εκτίναξη της ζήτησης, ανέβασε σημαντικά τις τιμές στη διεθνή αγορά. Έπειτα, η Σαουδική Αραβία ευνοήθηκε και από τον υψηλό πληθωρισμό που πλήττει τα νοικοκυριά στη Δύση.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 2022 η Σαουδική Αραβία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην G20, με ανάπτυξη 8,7%, ως αποτέλεσμα της ισχυρής πετρελαϊκής παραγωγής, αλλά και της ανάπτυξης στους υπόλοιπους τομείς. Καταλύτης εκτός των ορυκτών καυσίμων ήταν η ιδιωτική κατανάλωση και οι ιδιωτικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των λεγομένων «megaproject».
Φέτος, η εθελοντική μείωση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία ανεβάζουν τις τιμές του πετρελαίου σε νέα υψηλά, άνω των 90 δολαρίων το βαρέλι. Και βέβαια συνεχίζουν να ασκούνται πληθωριστικές πιέσεις, ενόσω ορισμένοι κλάδοι, όπως οι βαριές βιομηχανίες και η γεωργία συντηρούν υψηλά τη ζήτηση. Έτσι, αυξάνεται περαιτέρω ο πλούτος του κρατικού επενδυτικού ταμείου, τον οποίο αξιοποιεί για να αγοράζει εταιρείες και ποδοσφαιρικούς ομίλους σε ολόκληρο τον κόσμο.
moneyreview.gr με πληροφορίες από EL PAÍS
Διαβάστε επίσης:
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Saudi National Bank – Η δήλωση που «γκρέμισε» την Credit Suisse
Σαουδική Αραβία: Το giga-project που στοχεύει στους 100 εκατ. τουρίστες ετησίως
Ένα «διαμάντι» στη μέση της ερήμου: Δείτε το γιγαντιαίο πρότζεκτ της Σαουδικής Αραβίας
Σαουδική Αραβία: Ξοδεύει δισεκατομμύρια για να γίνει κυρίαρχος στη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News