Business & Finance Τρίτη 12/09/2023, 12:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Βελτιώθηκε το επενδυτικό κλίμα τον Σεπτέμβριο

Γερμανία: Βελτιώθηκε το επενδυτικό κλίμα τον Σεπτέμβριο

Για δεύτερο μήνα βελτιώθηκε η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, παραμένοντας όμως σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα η χώρα να αποτελεί «βαρίδι» για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του γερμανικού ινστιτούτου ZEW, οι προσδοκίες βελτιώθηκαν στο -11,4 τον Σεπτέμβριο από -12,3 τον Αύγουστο, παραμένοντας χαμηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών. Αντιθέτως ο δείκτης που παρακολουθεί τις τρέχουσες συνθήκες διολίσθησε περαιτέρω στο -79,4.

«Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές για τη Γερμανία εναρμονίζονται με μία σημαντικά πιο αισιόδοξη οπτική των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές», σχολίασε ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach. «Αυτό αποδίδεται, τουλάχιστον εν μέρει, στο αυξημένο ποσοστό των ερωτηθέντων που αναμένουν σταθερά επιτόκια δανεισμού στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι ειδικοί προβλέπουν περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα», τόνισε ο ίδιος.

Μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, η γερμανική οικονομία, η οποία βασίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες στη μεταποίηση, επιβαρύνεται από την πτώση της ζήτησης για καταναλωτικά προϊόντα. Ενδεικτικά, το ΑΕΠ έμεινε στάσιμο το δεύτερο τρίμηνο, έχοντας περιπέσει σε ύφεση το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.

Χθες, η Κομισιόν αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για τη γερμανική ανάπτυξη, αναμένοντας πλέον ότι θα είναι η μοναδική οικονομία της Ευρωζώνης που θα καταγράψει ύφεση φέτος. Τέτοιου είδους προβλέψεις πυροδοτούν ανησυχίες ότι η Γερμανία μπαίνει σε μία περίοδο χαμηλών επιδόσεων λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, του δημογραφικού και των νέων δυναμικών στο διεθνές εμπόριο.

Παράλληλα, βαρίδι για τη γερμανική ανάπτυξη είναι ο πληθωρισμός και η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Σημειώνεται πως αυτή την Πέμπτη οι αξιωματούχοι θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στη δέκατη συναπτή αύξηση επιτοκίων, ενόσω ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανέρχεται άνω του 5%.

Η Κομισιόν εξακολουθεί πάντως να προβλέπει ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας το 2024, ανεβάζοντας την πρόβλεψη στο 1,1%. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Paolo Gentiloni, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μία ισχυρή οικονομία με τα εργαλεία και τη δυνατότητα να ανακάμψει». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ευρωζώνη – Βαρίδι η Γερμανία

Πυκνώνουν τα σύννεφα στη Γερμανία: Νέα πτώση της βιομηχανικής παραγωγής

Γερμανία: Θα γίνει ξανά ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News