Business & Finance Δευτέρα 11/09/2023, 13:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαρόκο: Ο σεισμός χτύπησε μια οικονομία σε άνοδο – Η επόμενη ημέρα

Μαρόκο: Ο σεισμός χτύπησε μια οικονομία σε άνοδο – Η επόμενη ημέρα

Πριν χτυπηθεί από τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί στη χώρα εδώ και 120 χρόνια, το Μαρόκο αποτελούσε μία «όαση» σταθερότητας στη Β. Αφρική και μια φωτεινή εξαίρεση στα μάτια των ξένων επενδυτών, που φοβούνται να πλησιάσουν τις άλλες οικονομίες της περιοχής. Το Μαρακές, γνωστό για τις πολύβουες αγορές, τα περίτεχνα σπίτια με τις αυλές τους και τις κοντινές πίστες του σκι, σχεδίαζε να υποδεχθεί χιλιάδες αξιωματούχους στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, τον Οκτώβριο. 

Ο καταστροφικός σεισμός που ήδη έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 2.100 νεκρούς ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά και κατέστρεψε δρόμους, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες διάσωσης αλλά και την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει τους πληγέντες σε 300.000 άτομα, ενώ αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού είπε στο Bloomberg ότι η αντιμετώπιση της καταστροφής θα απαιτήσει «μήνες, εάν όχι χρόνια».

Αυτή η χώρα των 37 εκατ. κατοίκων υποδέχθηκε πέρυσι 10,9 εκατ. τουρίστες, μια κρίσιμη κινητήρια δύναμη για την οικονομία των 140 δισ. δολαρίων, η οποία στηρίζεται επίσης στη γεωργία και το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί οι παράγοντες βοήθησαν το Μαρόκο να ενισχύσει την πιστοληπτική του ικανότητα, η οποία αξιολογείται στο BB+ από την S&P Global Ratings, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της Αφρικής.

Παρότι ο καταστροφικός σεισμός αναμένεται να επιφέρει ένα βραχυπρόθεσμο πλήγμα στην οικονομία, το  μέγεθος της χώρας και τα πολλά διαφορετικά αξιοθέατά της εκτιμάται ότι θα περιορίσουν τις επιπτώσεις, σημειώνει το Bloomberg.  Και θυμίζει ότι ο τουρισμός στην Τουρκία επλήγη από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου, αλλά  σε μεγάλο βαθμό ανέκαμψε, με ισχυρές αφίξεις στις μεσογειακές ακτές της χώρας και την Κωνσταντινούπολη.

Ο σεισμός πιθανότατα «δεν θα πλήξει την οικονομία του Μαρόκου συνολικά, αλλά θα πλήξει την τοπική οικονομία, ειδικά στα πολλά χωριά που ζουν από τον τουρισμό γύρω από το Μαρακές, και στην ίδια την πόλη», λέει ο Rachid Aourraz, επικεφαλής αναλυτής του think tank MIPA Institute.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών,  όμως, φέρνουν στο φως τις τεράστιες διαφορές στο εσωτερικό του Μαρόκου, καθώς την ώρα που στο Μαρακές συχνάζουν αρχηγοί κρατών, διασημότητες  και δισεκατομμυριούχοι, σε κοντινή απόσταση βλέπει κανείς παραγκουπόλεις που δεν έχουν καν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για το ύψος των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός. Η όποια μεγάλης έκτασης προσπάθεια ανοικοδόμησης θα ασκήσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις σε μία οικονομία που δοκιμάστηκε από μία 2ετία ξηρασίας, ενώ θα δυσκολέψει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της. Η πρόσφατη πρόοδος του Μαρόκου τίθεται σε κίνδυνο, καθώς η χώρα μπόρεσε τον Μάρτιο να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές ομολόγων, έπειτα από απουσία δύο και πλέον ετών.

«Με χιλιάδες ανθρώπους νεκρούς και σοβαρά τραυματισμένους, σίγουρα πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία. Όμως, από την καταστροφή φαίνεται να  έχουν γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό οι κρίσιμες υποδομές, κάτι που είναι σημαντικό. Η εξωτερική βοήθεια θα συμβάλει ώστε να περιοριστεί ο δημοσιονομικός αντίκτυπος. Περιμένω ότι οι επιπτώσεις στα spreads, πέραν της αρχικής αντίδρασης, θα είναι ήπιες», λέει ο Todd Schubert, αναλυτής της Bank of Singapore.

Πριν από τον σεισμό, η κυβέρνηση στόχευε σε ανάπτυξη 3,4% φέτος και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 4,5% του ΑΕΠ στο 4% το 2024.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Σεισμός στο Μαρόκο: Κούρσα με τον χρόνο για να βρεθούν επιζώντες

Μαρόκο: Πάνω από 2.100 οι νεκροί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News