G20: Βλέπει κινδύνους για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη από τις «διαδοχικές κρίσεις»
Οι ηγέτες της Ομάδας του G20 σχεδιάζουν να προειδοποιήσουν ότι οι «διαδοχικές κρίσεις» έχουν δημιουργήσει προκλήσεις στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και ζητούν συντονισμένες μακροοικονομικές πολιτικές για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος.
Η G20, που συνεδριάζει στην Ινδία αυτό το Σαββατοκύριακο, θα διαμηνύσει ότι η αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές παραμένει υψηλή και η ισορροπία των κινδύνων γέρνει προς τα κάτω. Βλέπουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ανισομερή και κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, γεγονός που ενδυναμώνει την ανάγκη για καλά συντονισμένες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές.
Οι ηγέτες αναμένεται να υπογραμμίσουν ακόμη ότι οι κεντρικές τράπεζες της G20 παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στην επίτευξη σταθερότητας των τιμών και ότι οι κυβερνήσεις θα δώσουν προτεραιότητα σε στοχευμένα μέτρα για να βοηθήσουν τους ευάλωτους διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα. Θα προειδοποιήσουν ωστόσο ότι η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή δείχνει την ανάγκη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να παραμείνουν ευέλικτοι και να παρακολουθούν στενά τους κινδύνους σε διάφορες κατηγορίες ενεργητικού, σύμφωνα με τις πηγές.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ ξεχώρισε την Κίνα, λέγοντας ότι εμποδίζει τις προσπάθειες για επίτευξη συναίνεσης.
«Γόνιμα αποτελέσματα»
Παρότι αρκετοί ηγέτες της G20 δεν έχουν φτάσει ακόμη στη σύνοδο, πηγές αποκάλυψαν ότι σχεδόν όλο το κείμενο της ανακοίνωσης έχει συμφωνηθεί εκτός από ένα τμήμα που αναφέρεται στη γεωπολιτική, κυρίως στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Κίνα φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την αρχική αντίθεσή της στη λεκτική σχετικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία, έναν βασικό διπλωματικό σύμμαχο της Κίνας, καθώς και τα μέτρα για το κλίμα.
Δράση για το κλίμα
Οι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν αποτελεσματικές ενέργειες για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς υποστήριξης μέσω χρηματοδότησης και τεχνολογίας. Αν και δεσμεύονται για κορύφωση των εκπομπών έως το 2025, σχεδιάζουν να αναγνωρίσουν ότι δεν θα το πράξουν όλες οι χώρες μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, δεδομένων των διαφορετικών αναπτυσσόμενων συνθηκών και των προσπαθειών για την εξάλειψη της φτώχειας.
Σχεδιάζουν επίσης να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον τριπλασιασμό της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως και την υποστήριξη αξιόπιστων και διαφοροποιημένων αλυσίδων εφοδιασμού για να βοηθήσουν την ενεργειακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων ορυκτών και ημιαγωγών.
Ένα άλλο θέμα στις συναντήσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής ήταν οι οικονομικές συνεισφορές από τις πλούσιες χώρες στις αναπτυσσόμενες για να βοηθήσουν στην κάλυψη της πράσινης μετάβασης. Οι ηγέτες σχεδιάζουν να δεσμευτούν εκ νέου να κινητοποιήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με τις ανεπτυγμένες χώρες να αναμένεται να επιτύχουν αυτόν τον στόχο για πρώτη φορά φέτος.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Ινδία: Σύνοδος των G20 με αποπνικτική ζέστη – Η κλιματική αλλαγή στην ατζέντα
Καμπανάκι SRB: Έρχονται νέα σοκ στις αγορές – Προσοχή στα ακίνητα
Η απουσία του Σι Τζινπίνγκ αμφισβητεί το καθεστώς της G20 ως παγκόσμιου ηγετικού φόρουμ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News