Business & Finance Τετάρτη 13/01/2021, 21:55
ΗΠΑ

Fed: Διαπιστώνει μέτρια ανάπτυξη και εξασθένηση της απασχόλησης

Fed: Διαπιστώνει μέτρια ανάπτυξη και εξασθένηση της απασχόλησης

Μέτρια ανάπτυξη της οικονομίας διαπιστώνει η Φέντεραλ Ριζέρβ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αισιοδοξία έχει μετριαστεί εν μέσω της νέας έξαρσης του κορωνοϊού. 

Στο «Μπεζ Βιβλίο» της, η Fed διακρίνει μία κάμψη της αγοράς εργασίας σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας. «Παρότι η προοπτική των εμβολίων κατά του Covid-19 έχουν ενισχύσει την αισιοδοξία για αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2021, το θετικό αυτό κλίμα έχει μετριαστεί από τις ανησυχίες που έχει πυροδοτήσει η επανεμφάνιση του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις του στο επιχειρείν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», επισημαίνει η Φέντεραλ Ριζέρβ.

Παρότι η οικονομική δραστηριότητα αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ, η εικόνα όσον αφορά στις καταναλωτικές δαπάνες είναι μεικτή. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η αμερικανική οικονομία έχασε 140.000 θέσεις εργασίας το Δεκέμβριο – εμφανίζοντας την πρώτη συρρίκνωση στην αγορά εργασίας σε διάστημα οκτώ μηνών, σε μία ένδειξη ότι η ανάκαμψη της οικονομίας χάνει την κεκτημένη της ταχύτητα.

Ωστόσο αναλυτές και αξιωματούχοι της Fed έχουν κάποιους λόγους να πιστεύουν ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, χάρη στα εμβόλια και στα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης. Επίσης, οι αξιωματούχοι της Fed επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά συνεχίζοντας παράλληλα ως έχει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για όσο διάστημα χρειαστεί να επανέλθει η οικονομία σε σταθερό έδαφος. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι στις 26/27 Ιανουαρίου.

Λίγο ενωρίτερα, η Λάελ Μπρέιναρντ, μέλος του δ.σ. της Φέντεραλ Ριζέρβ, δήλωσε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα συνεχίζει να στηρίζει την ανάκαμψη της οικονομίας με επιθετικές πολιτικές για κάποιο ακόμη διάστημα. «Διατηρούμε την ισχυρή μας δέσμευση απέναντι στην επίτευξη των στόχων της πλήρους απασχόλησης και του μέσου ρυθμού πληθωρισμού. Ομως είναι πολύ νωρίς να πούμε πόσο καιρό θα πάρει να τους πετύχουμε», προσέθεσε. Επίσης, η Μπρέιναρντ τόνισε ότι η Fed είναι έτοιμη να αυξήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της, εάν η ανάπτυξη της οικονομίας επιβραδυνθεί. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News