Business & Finance Δευτέρα 11/09/2023, 08:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρέθηκε το χαμένο Patek του John Lennon – Πιθανολογείται ότι αξίζει εκατομμύρια

Βρέθηκε το χαμένο Patek του John Lennon – Πιθανολογείται ότι αξίζει εκατομμύρια

Ένα ρολόι Patek Philippe που δόθηκε στον John Lennon από τη σύζυγό του Yoko Ono λίγο πριν τη δολοφονία του το 1980 και είχε εξαφανιστεί, ανακαλύφθηκε στη Γενεύη, μετά από χρόνια.

Το ρολόι του πρώην μέλους των Beatles βρίσκεται επί του παρόντος στην κατοχή δικηγόρων ενός Ιταλού συλλέκτη ρολογιών που το αγόρασε από έναν πλέον ανενεργό γερμανικό οίκο δημοπρασιών, σύμφωνα με επίσημα νομικά έγγραφα από δικαστήριο της Γενεύης. H Ono είχε δώσει στον Lennon το ρολόι για τα 40ά του γενέθλια, αλλά υπάρχουν υποψίες ότι ένας πρώην οδηγός της γυναίκας είχε κλέψει το ρολόι εδώ και πολύ καιρό.

Ο χρονογράφος Patek Philippe 2499 βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολυετούς νομικής διαμάχης μεταξύ της χήρας του Lennon και του αγνώστου συλλέκτη ρολογιών που τώρα γίνεται γνωστή. Τον Ιούνιο, δικαστήριο της Γενεύης αποφάσισε ότι η Ono είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του ρολογιού, αλλά ο συλλέκτης άσκησε έφεση, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι το ρολόι χειρός που λείπει από καιρό θεωρείται ιερό δισκοπότηρο για τους συλλέκτες και θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο πολύτιμα ρολόγια στον κόσμο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Βρέθηκε το χαμένο Patek του John Lennon – Πιθανολογείται ότι αξίζει εκατομμύρια-1
Φωτ.: Bloomberg 

Αν και η απόφαση του δικαστηρίου δεν αναφέρει ονομαστικά τον Lennon ούτε την Ono, τα βιογραφικά στοιχεία, τους προσδιορίζουν με σαφήνεια. Η μήνυση αναφέρει την εθνικότητά της και ότι ο άντρας δολοφονήθηκε μπροστά στο σπίτι του δύο μήνες αφού έκλεισε τα 40. Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης μια χάραξη στο ρολόι που αναφέρεται σε ένα τραγούδι που το ζευγάρι είχε «συνθέσει μαζί μετά από μια περίοδο χωρισμού».

Το 2014 μια ελβετική εταιρεία επικοινώνησε με την Ono καθώς προσπαθούσε να καθορίσει μια αποτίμηση του ρολογιού, το οποίο είχε αγοραστεί για 672.000 δολάρια από έναν Ιταλό συλλέκτη ρολογιών που ζούσε στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Αυτό πυροδότησε τη δικαστική μάχη καθώς η Ono υπέβαλε μήνυση για να ανακτήσει αυτό που είπε ότι ήταν η νόμιμη ιδιοκτησία της στο Patek. Από την δική του πλευρά ο συλλέκτης υποστήριξε ότι η Ono δεν είχε αναφέρει την κλοπή του ρολογιού και δεν ενήργησε εντός τριών ετών από την κλοπή, όπως απαιτεί ο νόμος στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου ζει. 

Οι δικηγόροι της Ono είπαν ότι το ρολόι θα μπορούσε να αποτιμηθεί στα 4,5 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την κατάθεση του δικαστηρίου. Οι ειδικοί, ωστόσο, θεωρούν ότι το ρολόι θα μπορούσε να αξίξει πολλά περισσότερα, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του τραγουδιστή στη μουσική και πολιτιστική ιστορία.

Υπενθυμίζεται ότι το Rolex Daytona του Paul Newman έφτασε τα 17 εκατομμύρια δολάρια όταν κυκλοφόρησε το 2017, θέτοντας την τιμή ρεκόρ για ένα ρολόι χειρός σε δημοπρασία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Imagine no possessions: Πώς τα εκατομμύρια του «Imagine» σκότωσαν τον John Lennon

Ο χορός του αόρατου αλόγου και πώς άλλαξε μία βιομηχανία δισεκατομμυρίων

Πώς ο Sting βγάζει 5.000 δολάρια την ημέρα χωρίς να κάνει το παραμικρό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News