Λεπτές ισορροπίες στο φυσικό αέριο – Οι παράγοντες αποσταθεροποίησης της αγοράς
Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, παρότι οι τιμές έχουν «ξεφουσκώσει» σημαντικά από την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης πέρυσι και τα ενεργειακά αποθέματα είναι σε υψηλότατα επίπεδα για τη δεδομένη περίοδο.
Παράγοντες και αναλυτές της αγοράς προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο του συνεδρίου Gastech στη Σιγκαπούρη, πως η πτώση της θερμοκρασίας, οι απεργίες στον κλάδο, αλλά και η πιθανή «όρεξη» της Κίνας για καύσιμα μπορεί να αποσταθεροποιήσουν τον κλάδο. Ουσιαστικά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν χρειάζονται πολλά για να χαθεί αυτή η ευαίσθητη ισορροπία και τονίζουν ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να διαρκέσει για χρόνια ακόμη.
Οι παρατηρήσεις αυτές καταδεικνύουν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν πως η διεθνής αγορά φυσικού αερίου θα δέχεται πιέσεις μέχρι το 2025.
Συγκεκριμένα για την περίπτωση της Ευρώπης, οι έντονες προσπάθειες ταχείας απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα σημαίνουν ότι τώρα είναι πολύ πιο εξαρτημένη από το LNG. Ως αποτέλεσμα, οι ενεργειακές προμήθειες που προορίζονταν για την Ασία αλλάζουν πορεία και καταλήγουν στην Ευρώπη. Εάν, όμως, οι θερμοκρασίες πέσουν πολύ τον χειμώνα ή σημειωθεί αιφνιδιαστική ανάκαμψη στην Κίνα – την κορυφαία αγορά για εισαγωγές LNG – η Ευρώπη θα πρέπει να ανταγωνιστεί την Ασία στις περιορισμένες προμήθειες του καυσίμου. Με τη σειρά του, ο ανταγωνισμός αυτός θα ανεβάσει και τις τιμές.
Βέβαια, κανείς δεν προβλέπει μία επανάληψη των επιπέδων του 2022 στις τιμές. Ωστόσο, αναλυτές και παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι δεδομένης της επιφυλακτικότητας που επικρατεί στην αγορά, ακόμη και μικρές κινήσεις αποσταθεροποίησης μπορεί να έχουν δυσανάλογα μεγάλο αντίκτυπο.
«Μερικές εβδομάδες χαμηλότερων θερμοκρασιών θα επιδεινώσουν σημαντικά την κατάσταση», εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του International Energy Forum, Joseph McMonigle. «Θα υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός για προμήθειες εάν έχουμε νέες καταστάσεις λόγω καιρού ή άλλων περιστατικών», τόνισε ο ίδιος.
Επίσης, ένας ακόμη απρόβλεπτος παράγοντας που θα μπορούσε κάλλιστα να αποσταθεροποιήσει την αγορά είναι η Κίνα: οι εισαγωγές LNG για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 αυξήθηκαν κατά 11% από την ίδια περίοδο πέρυσι. Βέβαια δεν πλησίασαν στα επίπεδα του 2021, όταν η χώρα κατέστη με διαφορά ο μεγαλύτερος αγοραστής του καυσίμου.
«Εάν η Κίνα αρχίσει να αυξάνει ξανά τις εισαγωγές, αυτό θα είχε αντίκτυπο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Erik Nyheim, διευθύνων σύμβουλος της Hoegh LNG Holding. «Εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι και ευαισθησία στο σύστημα», συμπλήρωσε.
Τέλος, οι traders παρακολουθούν προσεκτικά τα blackouts και τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αυστραλία, καθώς ενδέχεται να σταματήσει η λειτουργία ορισμένων εργοστασίων LNG στη χώρα. Ενδεικτικά, σήμερα ξεκίνησαν κάποιες απεργίες σε δύο μονάδες επεξεργασίας, οι οποίες πέρυσι συνεισέφεραν περίπου το 7% της παγκόσμιας παραγωγής.
Παρότι αρχικά ο αντίκτυπος των απεργιών θα είναι κατά πάσα πιθανότητα περιορισμένος, κάθε παρατεταμένη αναστάτωση στην αγορά απειλεί την ομαλή ροή των εισαγωγών στην κορύφωση της χειμερινής περιόδου για το βόρειο ημισφαίριο. Κάτι τέτοιο θα ανέβαζε βέβαια και τις τιμές.
«Δεν θα διαφύγουμε τον κίνδυνο τα επόμενα χρόνια μέχρι να βελτιωθεί η προμήθεια», δήλωσε ο Colin Parfitt, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Chevron.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Ο ενεργειακός πόλεμος έληξε – Αλλά η Ευρώπη ακόμα «διψά» για φθηνό αέριο
ΙΕΑ: Δεν τελείωσαν οι κίνδυνοι για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη
Φυσικό αέριο: Η απειλή μιας νέας ενεργειακής κρίσης πλανάται πάνω από την Ευρώπη
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News