Business & Finance Παρασκευή 8/09/2023, 09:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Διχασμένοι αναλυτές και αξιωματούχοι για την επόμενη κίνηση

ΕΚΤ: Διχασμένοι αναλυτές και αξιωματούχοι για την επόμενη κίνηση

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια μία ακόμα φορά προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Ωστόσο, δεν είναι σίγουροι εάν αυτό θα γίνει στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Ερευνα του Bloomberg δείχνει ότι οι αναλυτές είναι μοιρασμένοι σε αυτούς που αναμένουν τη 10η διαδοχική αύξηση επιτοκίων την ερχόμενη Πέμπτη και σε εκείνους που αναμένουν μια προσωρινή παύση πριν το βασικό επιτόκιο φτάσει το «ταβάνι του 4% τον Οκτώβριο. Παράλληλα, προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα επιβεβαιώσει τον Δεκέμβριο ότα το κόστος δανεισμού έχει κορυφωθεί. Προβλέπουν μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο, ενώ συνολικά για το 2024 προβλέπουν τρεις επιτοκιακές μειώσεις.

ΕΚΤ: Διχασμένοι αναλυτές και αξιωματούχοι για την επόμενη κίνηση-1

Τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν τις αποκλίνουσες απόψεις στο Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς πλησιάζει προς το τέλος της η πιο επιθετική νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της ΕΚΤ. Οι απόψεις απέχουν κατά πολύ, από τον Peter Kazimir της Σλοβακίας, ο οποίος θα ήθελε μια τελευταία αύξηση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα για να είναι σίγουρος ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει πράγματι στον στόχο του 2% – μέχρι τον Mario Centeno της Πορτογαλίας, ο οποίος ανησυχεί για τις συνέπειες της υπερβολικής περιοριστικής πολιτικής, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία κλυδωνίζεται.

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στη Fed, η οποία αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

«Η ΕΚΤ πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ μιας αύξησης με προοπτική παύσης ή μιας παύσης με προοπτική αύξησης, δεν είναι μια εύκολη απόφαση», δήλωσε ο Carsten Brzeski, αναλυτής της ING. «Μια παύση θα ήταν η καλύτερη λύση. Ωστόσο, καθώς μια παύση ενέχει επί του παρόντος υψηλό κίνδυνο να μετατραπεί σε πλήρη διακοπή του κύκλου σύσφιγξης, τα γεράκια της ΕΚΤ πιθανώς θα πιέσουν για μια τελευταία αύξηση», πρόσθεσε.

Οι προσδοκίες των οικονομολόγων δεν διαφέρουν υπερβολικά από τα στοιχήματα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Οι traders τιμολογούν 40% πιθανότητα μια ανοδική κίνηση την επόμενη εβδομάδα και βλέπουν 70% πιθανότητα να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Knot: Δεν αποκλείει επιτοκιακή αύξηση από την ΕΚΤ

ΕΚΤ: Ο Centeno προειδοποιεί για τον κίνδυνο της υπερβολικής σύσφιγξης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News