Business & Finance Πέμπτη 7/09/2023, 20:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Θετικό πιστωτικό γεγονός η αλλαγή οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας

Moody’s: Θετικό πιστωτικό γεγονός η αλλαγή οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας

Σήμα ότι η στροφή της Τουρκίας σε συμβατικές οικονομικές πολιτικές μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαίου θα αρχίσει σύντομα να αποδίδει καρπούς όσον αφορά στην ισχυροποίηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, έδωσε ο οίκος Moody’s με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα παραμείνει σε αυτές τις πολιτικές. 

Η πιστοληπτική επίδοση της Άγκυρας, η οποία επηρεάζει το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, ήταν σε καθοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, λόγω των επαναλαμβανόμενων κρίσεων που πυροδοτούνταν από τις ανορθόδοξες πολιτικές. 

“Η αλλαγή πολιτικής είναι σαφώς θετικό πιστωτικό γεγονός. Εξακολουθούν ωστόσο να υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες», ανέφερε ο αναλυτής της Moody’s, Dietmar Hornung.

H Moody’s αξιολογεί την Τουρκία στη βαθμίδα υψηλού ρίσκου Β3 με σταθερή προοπτική. Δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση πριν από το Δεκέμβριο, όμως η Fitch, η οποία αξιολογεί την Τουρκία σε μία βαθμίδα χαμηλότερα και διατηρεί αρνητική προοπτική αναμένεται να επαναξιολογήσει τη στάση της αύριο Παρασκευή, για να ακολουθήσει η S&P προς το τέλος του μηνός. 

«Οι κινήσεις που είδαμε απο τις εκλογές είναι ενθαρρυντικές, όμως οι προκλήσεις είναι περίπλοκες», σημειώνει ο Hornung, εξηγώντας ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί στο 65% φέτος την ώρα που υπάρχουν ένα σωρό άλλες ανισορροπίες. 

Ο ίδιος είπε ότι δεν βλέπει κάποιους άλλους σημαντικούς κινδύνους ως προς την οικονομία, όμως προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να έχουν θετικό αποτέλεσμα οι αλλαγές. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News