Business & Finance Πέμπτη 7/09/2023, 16:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε χαμηλό εξαμήνου οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Σε χαμηλό εξαμήνου οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, σε μια ακόμα ένδειξη της απροθυμίας των επιχειρήσεων να απολύσουν εργαζομένους.

Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 13.000 σε 216.000 την εβδομάδα που έληξε στις 2 Σεπτεμβρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από όλες τις προβλέψεις σε έρευνα του Bloomberg.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, οι οποίες αποτελούν δείκτη του αριθμού των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, μειώθηκαν σε 1,68 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 26 Αυγούστου. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

ΗΠΑ: Σε χαμηλό εξαμήνου οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας-1

Η αγορά εργασίας – αν και σταδιακά αμβλύνεται – έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας στήριγμα για την οικονομία. Οι σταθερές προσλήψεις και οι περιορισμένες απολύσεις έχουν δώσει στους καταναλωτές τα εφόδια να συνεχίσουν να ξοδεύουν, τροφοδοτώντας την αισιοδοξία ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αποφύγουν την ύφεση.

Σημειωτέον ότι τα στοιχεία για  τα επιδόματα μπορεί να είναι ασταθή από εβδομάδα σε εβδομάδα, ιδίως σε περιόδους διακοπών. Σημειωτέον ότι η υπό εξέταση εβδομάδα αφορούσε την περίοδο πριν τη αργια της Labour Day. Πάντως, ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων στις αρχικές αιτήσεις, που εξομαλύνει μέρος της μεταβλητότητας, μειώθηκε στις 229.250.

Ξεχωριστά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι η παραγωγικότητα, ή η παραγωγή ανά ώρα για υπαλλήλους επιχειρήσεων που δεν απασχολούνται στη γεωργία, αυξήθηκε προς τα κάτω με ρυθμό 3,5% το δεύτερο τρίμηνο. Το κόστος εργασίας ή τι πληρώνει μια επιχείρηση στους εργαζόμενους για να παράγουν μια μονάδα προϊόντος, αναθεωρήθηκε υψηλότερα σε 2,2%, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας.

moneyreview.gr με πληρoφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News