Business & Finance Πέμπτη 7/09/2023, 11:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Krugman: Η Κίνα οδεύει προς μεγάλη πτώση – Ο πρόεδρος Xi δεν είναι αρκετά κομμουνιστής

Krugman: Η Κίνα οδεύει προς μεγάλη πτώση – Ο πρόεδρος Xi δεν είναι αρκετά κομμουνιστής

Η Κίνα αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση και οδεύει προς μία επώδυνη πτώση, προειδοποιεί ο Paul Krugman. Εάν το Πεκίνο θέλει να αλλάξει την τύχη της οικονομίας, θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη πίστη στις κομμουνιστικές ρίζες της, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο.

«Ιδεολογικά, η Κίνα είναι ένα περίεργο μέρος. Δεν είναι στην πραγματικότητα μια κομμουνιστική κοινωνία με βάση τους κανονικούς δείκτες», εξηγεί ο Krugman, σύμφωνα με το Business Insider. «Από τη μια πλευρά, δεν τους αρέσει απλά να δίνουν χρήματα στους ανθρώπους. Δεν τους αρέσει ο κόσμος να είναι οικονομικά ανεξάρτητος, γιατί θέλουν ακόμα η κυβέρνηση να έχει τον έλεγχο».

Αλλά η άρνηση του Πεκίνου να δώσει σε καταναλωτές και επιχειρήσεις κάποιου είδους βοήθεια, όπως για παράδειγμα μέσω ενός μεγάλου προγράμματος μέτρων στήριξης, σημαίνει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία πρόκειται να διευρυνθούν.

Η κινεζική οικονομία πλήττεται από τον αποπληθωρισμό, τα τεράστια χρέη, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αύξηση της ανεργίας καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις δαπάνες τους.  Πέραν της σημερινής συγκυρίας, στη χώρα υπάρχει μια ισχυρή κουλτούρα αποταμίευσης που πηγάζει από την κινεζική ιστορία, εξηγεί ο Krugman.

Ως απάντηση σε αυτά τα ζητήματα, αναλυτές και επενδυτές ζητούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. Όμως, το Πεκίνο επιλέγει να λάβει μικρά μόνο μέτρα, από μειώσεις επιτοκίων έως την χαλάρωση των περιορισμών στις αγορές ακινήτων,  τα περισσότερα από τα οποία έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομία.

«Η Κίνα αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση και έχει εξαντλήσει τα όρια των πραγμάτων που κάνει για να κρατήσει την οικονομία της όρθια», τόνισε ο Krugman. «Εκτός και αν η κινεζική κυβέρνηση συνειδητοποιήσει την ανάγκη να κάνει κάτι πολύ διαφορετικό, τότε η Κίνα οδεύει προς μια πολύ άσχημη πτώση».

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η απροθυμία της κυβέρνησης να ανακοινώσει μεγάλα μέτρα στήριξης εξηγείται από την ιδεολογία του ίδιου του προέδρου Xi Jinping. Παρότι είναι ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο Xi μοιάζει περισσότερο με έναν συντηρητικό Ρεπουμπλικανό, ισχυρίζεται ο Krugman, θυμίζοντας ότι ο Κινέζος πρόεδρος έχει καταδικάσει τους «κινδύνους του κράτους πρόνοιας».

Αυτή του  η στάση δεν ήταν ζήτημα σε περιόδους υψηλής ανάπτυξης, όμως τώρα, το Πεκίνο πρέπει να επιτρέψει στον πληθυσμό του κάποια ελευθερία στις δαπάνες, εάν θέλει να τονώσει την οικονομία του, εξηγεί ο οικονομολόγος.

Διαφορετικά, η οικονομική κρίση θα μπορούσε να μετατραπεί σε πολιτική, εάν οι άνεργοι πολίτες της Κίνας αρχίσουν να αμφισβητούν την ηγεσία τους.

«Η Κίνα είναι υπερήφανη για το καθεστώς της,  το οποίο όμως είναι βαθιά υποκριτικό. Διακηρύσσει τον μαρξισμό και την ισότητα και μια κομμουνιστική ουτοπία που έρχεται, αλλά στην πράξη έχει έναν άπληστο καπιταλισμό με μεγάλες ανισότητες»,  σημειώνει ο Krugman.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η Κίνα δεν θα γίνει ποτέ Νο1 – Γιατί δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ

Κίνα: Η ατμομηχανή του πλανήτη παραπαίει – Τι πήγε στραβά

Κίνα: Η εποχή της πολύ υψηλής ανάπτυξης τελείωσε – Τι σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News