Business & Finance Τετάρτη 6/09/2023, 15:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη

Τουρκία: Αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη

Η Τουρκία αποκάλυψε τους οικονομικούς της στόχους για τα επόμενα τρία χρόνια υπό την οικονομική διοίκηση μιας νέας ομάδας τεχνοκρατών που προσπαθούν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς, μετά από χρόνια αντισυμβατικών πολιτικών που απέτρεπαν τις ξένες επενδύσεις και προκάλεσαν κρίση πληθωρισμού. 

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στο 4,4% από 5%, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Άγκυρα. Το outlook για τον πληθωρισμό μέχρι το τέλος του 2023 είναι αυξημένο στο 65% από 25%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, στο 58,9%, γεγονός που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της κεντρικής τράπεζας και του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να τερματίσουν την κρίση του κόστους ζωής.

Η κεντρική τράπεζα, υπό τη νέα διοίκηση της Hafize Gaye Erkan, αναθεώρησε κατακόρυφα την εκτίμηση για τον Ιούλιο στο 58%, περισσότερο από το διπλάσιο από την εκτίμηση του προκατόχου της. Η τράπεζα αναμένει ότι η αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί στο 33% στο τέλος του επόμενου έτους, μετά την κορύφωσή της το δεύτερο τρίμηνο. Η πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2025 είναι 15%.

Το σημερινό επιτόκιο αναφοράς κυμαίνεται στο 25%, αφού η κεντρική τράπεζα το αύξησε κατά 750 μονάδες βάσης – περισσότερο από το αναμενόμενο – στα τέλη Αυγούστου. Η τράπεζα έχει δώσει σήμα για συνέχεια στον κύκλο νομισματικής σύσφιξης.

Σημειωτέον ότι στην Τουρκία θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές τον Μάρτιο. Ο Ερντογάν είναι εδώ και χρόνια υπέρμαχος της νομισματικής χαλάρωσης προκειμένου να ενισχύεται δημοσκοπικά, ενώ τώρα επιθυμεί διακαώς να κερδίσει ξανά από την αντιπολίτευση τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρα, αυτόν της Κωνσταντινούπολης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Στο 58,9% ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Πρόκληση για την κεντρική τράπεζα

Τουρκία: Ανάπτυξη άνω των προβλέψεων το β΄τρίμηνο – Στο 3,8%

Τουρκία: Η χειρότερη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό εδώ και 21 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News