Business & Finance Τετάρτη 6/09/2023, 13:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χαλινάρια» σε έξι Big Tech από Κομισιόν – Οι νέοι κανόνες

«Χαλινάρια» σε έξι Big Tech από Κομισιόν – Οι νέοι κανόνες

Αναγνωρίζοντας τη «νέα κανονικότητα» της ψηφιακής εποχής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε σήμερα έξι Big Tech ως πυλωρούς (gatekeepers), που θα υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες. Πρόκειται για μία απόφαση-ορόσημο στο πλαίσιο της Πράξης για τις Ψηφιακές Αγορές, βάσει της οποίας συνολικά 22 βασικές υπηρεσίες που προσφέρουν η Alphabet (μητρική της Google), η Amazon, η Apple, η ByteDance, η Meta και η Microsoft οφείλουν να προσαρμοστούν εντός έξι μηνών με μία σειρά από υποχρεώσεις, με στόχο την προστασία των χρηστών και των μικρότερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Οι έξι τεχνολογικοί κολοσσοί χαρακτηρίστηκαν ως πυλωροί, διότι πληρούν ορισμένα ποσοτικά κριτήρια, μεταξύ άλλων ετήσιο τζίρο τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά και κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 75 δισ. ευρώ, ενώ έχουν περισσότερους από 45 εκατ. μηνιαίους χρήστες και 10.000 ετήσιους επιχειρηματικούς χρήστες στην Ε.Ε. Επίσης, οι πλατφόρμες αυτές επιλέχθηκαν, διότι αποτελούν σημαντική πύλη μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών. 

«Χαλινάρια» σε έξι Big Tech από Κομισιόν – Οι νέοι κανόνες-1

Έτσι, σύμφωνα με την Κομισιόν, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν κατακτήσει μόνιμη θέση κυριαρχίας στην ψηφιακή οικονομία. Συνεπώς υπάρχει ανάγκη για εφαρμογή των νέων κανόνων, οι οποίοι διασφαλίζουν την ελεύθερη επιλογή των χρηστών, διευκολύνουν τη λειτουργία των ανταγωνιστών και περιορίζουν την ανεξέλεγκτη ισχύ τους στο μπλοκ.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για την ψηφιακή ελευθερία και την καινοτομία στην Ευρώπη. Καμία ψηφιακή πλατφόρμα δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να είναι τόσο μεγάλη, ώστε να μην ενδιαφέρεται», σχολίασε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η περίπτωση της Microsoft για τις υπηρεσίες Bing, Edge και Microsoft Advertising, καθώς και της Apple για το iMessage, οι οποίες θα αξιολογηθούν εκ νέου μέσα στο επόμενο πεντάμηνο. 

Tι σημαίνει η απόφαση για τους πυλωρούς

Βάσει των κανονισμών οι πυλωροί μεταξύ άλλων δεν θα μπορούν πλέον:

  • να εξασφαλίζουν ευνοϊκή κατάταξη για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους σε σχέση με παρόμοιες υπηρεσίες ή προϊόντα που προσφέρονται από τρίτους στην πλατφόρμα τους
  • να αποτρέπουν τη σύνδεση καταναλωτών με επιχειρήσεις έξω από την πλατφόρμα τους
  • να εμποδίζουν την ακύρωση της εγκατάστασης προεγκατεστημένου λογισμικού ή εφαρμογών από τους χρήστες, εφόσον το επιθυμούν
  • να παρακολουθούν τους τελικούς χρήστες εκτός της βασικής υπηρεσίας πλατφόρμας για σκοπούς στοχευμένης διαφήμισης, χωρίς να έχει χορηγηθεί πραγματική συγκατάθεση

Σύμφωνα με την Κομισιόν, μετά τον ορισμό τους οι πυλωροί πρέπει εντός έξι μηνών να συμμορφωθούν με τον πλήρη κατάλογο των υποχρεώσεων, οι οποίες έχουν στόχο να δώσουν περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερη ελευθερία στους τελικούς και τους επαγγελματίες χρήστες. Ωστόσο, ορισμένες υποχρεώσεις εφαρμόζονται από τώρα, όπως η υποχρέωση ενημέρωσης της Κομισιόν για κάθε σχεδιαζόμενη επιχειρηματική συμφωνία. Εντός 6 μηνών θα πρέπει να καταθέσουν λεπτομερή έκθεση συμμόρφωσης στους κανονισμούς.

Στην περίπτωση που κάποια εταιρεία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις αυτές, η Κομισιόν μπορεί να επιβάλει πρόστιμα έως και 10% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών της εταιρείας. Σε περίπτωση επανειλημμένης παράβασης μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 20%, καθώς και να ληφθούν πρόσθετα διορθωτικά μέτρα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται μια μεγάλη αλλαγή στο νέο iPhone: Πώς η Apple «λύγισε» απέναντι στην Ε.Ε.

Η ΕΕ βάζει όρια στα τεχνολογικά μεγαθήρια

Magnificent 7: Οι hot μετοχές που έχουν κεφαλαιοποίηση 3 φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News