Business & Finance Τετάρτη 6/09/2023, 11:23
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Κατασκευές: Συνεχίζεται η πτώση στην Ευρωζώνη – «Βαρίδι» η Γερμανία

Κατασκευές: Συνεχίζεται η πτώση στην Ευρωζώνη – «Βαρίδι» η Γερμανία

Τη μεγαλύτερη βουτιά από την αρχή του έτους έκανε τον Αύγουστο η δραστηριότητα στον τομέα των κατασκευών στην Ευρωζώνη, με μεγαλύτερο «βαρίδι» τη Γερμανία.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB) που παρακολουθεί τη συνολική δραστηριότητα στις κατασκευές στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 43,4 μονάδες τον Αύγουστο από 43,5 μονάδες τον Ιούλιο, καταγράφοντας την 16η συναπτή μηνιαία πτώση. Η μεγαλύτερη διολίσθηση παρατηρήθηκε στη Γερμανία, ενώ ακολουθεί η Γαλλία με τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση σε σχέση με άλλες χώρες. Στην Ιταλία η δραστηριότητα στις κατασκευές συνέχισε με ήπιους ρυθμούς, επρόκειτο όμως για την ισχυρότερη επίδοση των τελευταίων πέντε μηνών.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της HCOB, ο τομέας των κατοικιών ήταν ο ασθενέστερος, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 2022. Ηπιότερη ήταν η συρρίκνωση στα εμπορικά ακίνητα, ενώ η δραστηριότητα στον τομέα των υποδομών υποχώρησε με τον ηπιότερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2022.

Κατασκευές: Συνεχίζεται η πτώση στην Ευρωζώνη – «Βαρίδι» η Γερμανία-1

Ο Δρ. Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην HCOB, σχολίασε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι καλή περίοδος να είσαι στις κατασκευές στην Ευρωζώνη. Ιδίως οι εταιρείες που εστιάζουν στον τομέα των ακινήτων βρίσκονται σε δύσκολη φάση. Η δραστηριότητα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, με αποτέλεσμα ο αντίστοιχος δείκτης PMI – εξαιρώντας τους μήνες στις αρχές του 2020 που επηρεάστηκαν από την πανδημία – να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/2009.»

«Η Γερμανία είναι ο ξεκάθαρος οδηγός της πτώσης σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των κατασκευών και ακολουθεί κοντά η Γαλλία και με κάποια απόσταση η Ιταλία. Η απασχόληση αντανακλά αυτές τις αλλαγές με μια καθυστέρηση. Στην Ιταλία, εξακολουθεί να υπάρχει κάποια ανάπτυξη στην απασχόληση, ενώ στη Γαλλία οι μειώσεις είναι αρκετά περιορισμένες και στη Γερμανία είναι αρκετά σημαντικές», κατέληξε ο ίδιος. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη – Απογοητευτική η επιχειρηματική δραστηριότητα

Γερμανία: Οι κατασκευαστικοί όμιλοι ζητούν εκτάκτως οικονομική στήριξη

Γερμανία: Θα γίνει ξανά ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News