Business & Finance Τρίτη 5/09/2023, 18:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Βloomberg μετά τον Bloomberg: Τι θα απογίνει η «αυτοκρατορία» του

Η Βloomberg μετά τον Bloomberg: Τι θα απογίνει η «αυτοκρατορία» του

Τι θα συμβεί στην Bloomberg L.P. μετά την αποχώρηση του Michael Bloomberg; Το ερώτημα αυτό επανήλθε στην επιφάνεια την περασμένη εβδομάδα, αφού ο 81χρονος δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε αλλαγές στην ηγεσία και νέο διοικητικό συμβούλιο για την εταιρεία που ίδρυσε το 1981 μετά την αποχώρησή του από τη Salomon Brothers. (Ουσιαστικά, δήλωσε στους υπαλλήλους ότι «δεν πρόκειται να πάει πουθενά»).

Δημόσια, ο Bloomberg έχει δηλώσει ότι το 88% του μεριδίου του στην εταιρεία θα περάσει στο Bloomberg Philanthropies, τον φιλανθρωπικό του βραχίονα. «Αλλά τι θα συμβεί μετά;» διερωτάται το DealBook των New York Times. 

Πηγές των Times αναφέρουν ότι η Bloomberg Philanthropies είναι πιθανό να πουλήσει την Bloomberg L.P. ή να εισάγει την εταιρεία στο χρηματιστήριο κάποια στιγμή μετά τη μεταβίβαση, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση επί του θέματος.

Η διαχείριση της Bloomberg L.P. τόσο νομικά όσο και διοικητικά θα μπορούσε να είναι δύσκολη για την Bloomberg Philanthropies, σύμφωνα με τον Richard Fox, ιδρυτή μιας δικηγορικής εταιρείας στη Φιλαδέλφεια που ειδικεύεται στα ιδιωτικά ιδρύματα.

Τα κέρδη της Bloomberg L.P. θα υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος, ακόμη και αν ανήκουν σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό, δήλωσε ο Jim Friedlich, εκτελεστικός διευθυντής του The Lenfest Institute for Journalism, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού στον οποίο ανήκει η εφημερίδα Philadelphia Inquirer. Η Bloomberg L.P. απέφερε έσοδα άνω των 12 δισ. δολαρίων το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Burton-Taylor International Consulting.

«Υπάρχει ένας τρόπος για τον Bloomberg να μειώσει δραστικά τη φορολογική του επιβάρυνση, σημειώνει» το DealBook. Αν ο δισεκατομμυριούχος πουλούσε την εταιρεία και στη συνέχεια δώριζε τα έσοδα της συμφωνίας στο Bloomberg Philanthropies.

Η εξεύρεση αγοραστή όμως μπορεί να πάρει χρόνο. Η Bloomberg L.P. αποτελεί έναν «σπάνιο» συνδυασμό εταιρείας χρηματοοικονομικού λογισμικού, δεδομένων και των μέσων ενημέρωσης, γεγονός που περιορίζει τη λίστα των αγοραστών. Οποιαδήποτε αγορά θα ήταν δαπανηρή: Δεν υπάρχουν πολλοί από αυτούς τους μνηστήρες που να διαθέτουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Warren Buffett: Τα 12 πράγματα στα οποία δεν πρέπει να πετάτε τα χρήματά σας

Πίσω από τις «κλειστές πόρτες» του κλαμπ της ελίτ όπου τα κινητά απαγορεύονται και το αλκοόλ ρέει

L’état, c’est moi: Πώς ο Elon Musk έγινε ισχυρότερος και από αρχηγούς κρατών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News