Business & Finance Δευτέρα 4/09/2023, 21:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Trafigura: Προς τα 100 δολάρια οδεύουν ξανά οι τιμές πετρελαίου

Trafigura: Προς τα 100 δολάρια οδεύουν ξανά οι τιμές πετρελαίου

Η κορυφαία εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων Trafigura προειδοποιεί ότι οι τιμές πετρελαίου μπορεί να αυξηθούν καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και οι υποεπενδύσεις συμπιέζουν την αγορά. 

Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι ότι οι τιμές θα παραμείνουν κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους, αν και η αγορά είναι «πολύ πιο ευάλωτη απ΄ό,τι φαίνεται», αναφέρει ο Μπεν Λάκοκ, ανώτατο στέλεχος της Trafigura στο πλαίσιο της APPEC στη Σιγκαπούρη. Η τιμή brent διαμορφώθηκε στα 90 δολάρια το βαρέλι αφότου ο ΟΠΕΚ+ μείωσε την παραγωγή και οι μειώσεις αυτές μπορεί να συνεχιστούν. 

«Ένας λόγος είναι οι υποεπενδύσεις σε νέα παραγωγή πετρελαίου. Σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επιτόκια που καθιστούν πολύ πιο ακριβή την αποθήκευση του πετρελαίου, όλα αυτά σημαίνουν ότι το σύστημα δεν είναι ευέλικτο. Όλα μαζί συνθέτουν μία αγορά πολύ πιο επιρρεπή στις αυξήσεις των τιμών», αναφέρεο ο Λάκοκ. 

Τα προθεσμιακά πετρελαίου δείχνουν εμπιστοσύνη στην πρόσφατη άνοδο των τιμών, αυξάνοντας τις πιθανότητες ότι η τιμή θα φθάσει προς τα 100 δολάρι ατο βαρέλι, παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά για τις προοπτικές της Κίνας. Ωστόσο, ο Λάκοκ και άλλοι συμμετέχοντες στο συνέδριο υποστηρίζουν ότι δεν είναι όλα αρνητικά όσον αφορά στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. 

Οι μειώσεις από τον ΟΠΕΚ+ έχουν αποδειχθεί επιτυχείς, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Vitol, Ράσελ Χάρντι. Η Ρωσία συμφώνησε με τους εταίρους της στο καρτέλ να προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις, όπως αποκάλυψε ο Αντιπρόεδρος Αλεξάντερ Νόβακ. Traders και αναλυτές περιμένουν ότι η Σαουδική Αραβία θα παρατείνει τις μειώσεις στην παραγωγή της και τον Οκτώβριο.  

«Ο ΟΠΕΚ+ θα κινείται με βάση τις τιμές», ανέφερε ο Λάκοκ. 

Κίνδυνοι από τις καιρικές συνθήκες

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά οι πιο υψηλές θερμοκρασίες, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα διυλιστήρια και στη λειτουργία των μονάδων, σύμφωνα με τον Λάκοκ. Ο ίδιος επικαλέστηκε παραδείγματα στην Ιταλία και στις ΗΠΑ φέτος το καλοκαίρι, ενώ αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι διακοπές λειτουργίας επηρεάσαν την προσφορά και τις τιμές των πετρελαϊκών προϊόντων παγκοσμίως. 

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που είδαμε φέτος επηρεάσαν σημαντικά. Οι καύσωνες προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στα διυλιστήρια σε Ευρώπη και Αμερική με περισσότερες διακοπές λειτουργίας και προβλήματα που είναι δύσκολο να διευθετηθούν». 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Στο πιο παρατεταμένο σερί από τον Ιανουάριο

Το έλλειμμα ενεργειακής προμήθειας προμηνύει ενεργειακή κρίση

Φωτιά στα καύσιμα έβαλε η Σαουδική Αραβία: Πάνω από 2 ευρώ/λίτρο σε 27 νομούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News