Business & Finance Δευτέρα 4/09/2023, 19:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lagarde: Παρατείνει το μυστήριο αναφορικά με τα επιτόκια

Lagarde: Παρατείνει το μυστήριο αναφορικά με τα επιτόκια

Η Christine Lagarde απέφυγε να δώσει στοιχεία για το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει ή θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, καθώς εκφώνησε ομιλία της στο Λονδίνο.

Η πρόεδρος του ιδρύματος που εδρεύει στη Φρανκφούρτη άφησε το «πέπλο μυστηρίου» αναφορικά με μια από τις πιο αβέβαιες αποφάσεις στη μάχη κατά του πληθωρισμού εδώ και χρόνια, εστιάζοντας αντ’ αυτού στις προκλήσεις στην επικοινωνία σε αβέβαιους καιρούς.

«Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια», είπε η Lagarde τη Δευτέρα σε σεμινάριο στο Λονδίνο που διοργάνωσε το European Economics & Financial Centre. «Αυξήσαμε τα επιτόκια πολιτικής μας κατά ένα σύνολο 425 μονάδων βάσης σε διάστημα 12 μηνών — ρυθμός ρεκόρ σε χρόνο ρεκόρ. Και θα επιτύχουμε έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας ύψους 2%».

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που συνεδριάζουν στις 14 Σεπτεμβρίου πρέπει να αξιολογήσουν εάν μια πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομίας είναι επαρκής για να δικαιολογήσει μια πρώτη παύση στον αδυσώπητο κύκλο σύσφιξης που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, μεταδίδει το Bloomberg. Στην προηγούμενη συνάντηση τον Ιούλιο, η Lagarde είπε ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα μπορούσαν να αυξήσουν ή να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια, καθώς επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε δεδομένα που καθοδηγούν τις ενέργειές τους.

Η Lagarde και οι συνάδελφοί της εξακολουθούν να περιμένουν να σταθμίσουν τις εσωτερικές οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ, οι οποίες αποτελούν βασικό κομμάτι στο παζλ των αποφάσεων για τα επιτόκια.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Ο Centeno προειδοποιεί για τον κίνδυνο της υπερβολικής σύσφιξγης

Σταμάτησε η επιβράδυνση του πληθωρισμού – Δύσκολο δίλημμα για την ΕΚΤ

ΕΚΤ: Δικαιώνονται τα γεράκια – Επίμονος πληθωρισμός σε Γερμανία, Ισπανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News