Business & Finance Δευτέρα 4/09/2023, 14:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ο Centeno προειδοποιεί για τον κίνδυνο της υπερβολικής σύσφιγξης

ΕΚΤ: Ο Centeno προειδοποιεί για τον κίνδυνο της υπερβολικής σύσφιγξης

Προειδοποίηση για τους κινδύνους που θα προκύψουν από την υπερβολική άνοδο των επιτοκίων απηύθυνε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Mario Centeno στους συναδέλφους του, οι οποίοι θα αποφασίσουν στις 14 Σεπτεμβρίου αν θα αυξήσουν εκ νέου το κόστος δανεισμού ή αν είναι δικαιολογημένη η παύση της νομισματικής σύσφιγξης.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Πορτογαλίας είναι ο σημαιοφόρος των λεγόμενων «περιστεριών» μεταξύ των policymakers της Ευρωζώνης.

«Στη νομισματική πολιτική, ο κίνδυνος να «γίνουν υπερβολικά πολλά» αρχίζει να είναι απτός», δήλωσε ο αξιωματούχος σε ανάλυσή του που δημοσιεύτηκε στον διαδικτυακό τόπο της κεντρικής τράπεζας.

Τα σχόλια του Centeno δείχνουν μια πιο αδιάλλακτη στάση κάτα μιας ενδεχόμενης νέας αύξησης των επιτοκίων, μετά τα σχόλιά του τον περασμένο μήνα στο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Jackson Hole, όπου είχε πει ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να είναι «προσεκτικοί» επειδή παρατηρούνται «υφεσιακοί κίνδυνοι» για την οικονομία.

Ωστόσο, επανέρχονται και τα «γεράκια» της ΕΚΤ ζητώντας περαιτέρω σύσφιξη μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να διατηρείται πάνω από το 5%. 

Το Σάββατο, ο Pierre Wunsch του Βελγίου δήλωσε ότι «ίσως πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο», ενώ είχαν προηγηθεί παρόμοιες δηλώσεις από τον Robert Holzmann της Αυστρίας. Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel, ένα άλλο γεράκι, θα μιλήσει αργότερα τη Δευτέρα, όπως και η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη

Morgan Stanley: Η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News