Business & Finance Τρίτη 5/09/2023, 07:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το brain drain «γονατίζει» τη Ρωσία – Βαρύ πλήγμα για την οικονομία

Το brain drain «γονατίζει» τη Ρωσία – Βαρύ πλήγμα για την οικονομία

Σε φυγή από τη Ρωσία τράπηκε ένας τεράστιος αριθμός ταλέντων μετά την εισβολή, πλήττοντας περαιτέρω την παραπαίουσα οικονομία.

Πρόσφατη ανάλυση της πλατφόρμας Re:Russia υπολογίζει πως έχουν φύγει από 817.000 έως 922.000 άτομα, αν και ορισμένες έρευνες εκτιμούν πως έφυγαν έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Η μαζική φυγή συνέβαλε βέβαια στην εκτίναξη των κενών θέσεων εργασίας: το 42% των βιομηχανιών αδυνατούσε τον Ιούλιο φέτος να βρει επαρκή αριθμό εργαζομένων, από 35% τον Απρίλιο.

Ένα ακόμη πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι ανάμεσα στους εκτοπισθέντες βρίσκονται και εξειδικευμένοι εργαζόμενοι. Άλλοι έφυγαν λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα, οι οποίες «θολώνουν» τις οικονομικές τους προοπτικές, ενώ άλλοι -ιδίως νέοι- προκειμένου να αποφύγουν την επιστράτευση.

Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών αποτελούν πλέον λιγότερο από το 30% του εργατικού δυναμικού, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εικοσαετίας. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, το 86% όσων έφυγαν από τη Ρωσία είναι κάτω των 45 ετών και το 80% έχει πανεπιστημιακό τίτλο. Ενδεικτικά, Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε πέρυσι ότι τουλάχιστον 100.000 εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής έφυγαν από τη χώρα το 2022.

Εκτός αυτού, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ρώσοι που έφυγαν ήταν πλούσιοι, καθώς σχεδόν το 11,5% των αποταμιεύσεων που βρίσκονταν σε ρωσικές τράπεζες στο τέλος του 2021 μεταφέρθηκε στο εξωτερικό το 2022. Πρόκειται για ένα ποσό περίπου 4 τρισ. ρουβλίων (41,5 δισ. δολάρια).

Ισχυρό πλήγμα για τη ρωσική οικονομία

Η συρρίκνωση του αριθμού των ταλέντων στη χώρα θα επιβαρύνει αναπόφευκτα την οικονομία. Σύμφωνα με μελέτη του Atlantic Council, το βιοτικό επίπεδο της Ρωσίας αναμένεται να φτάσει σε αντίστοιχη κατάσταση με άλλα πρώην σοβιετικά κράτη, αφού όταν φεύγουν εξειδικευμένοι εργαζόμενοι, μαζί τους «φεύγουν» και οικονομικές ευκαιρίες για τη χώρα.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν μετανάστες να γεμίσουν τις κενές θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα μειώνονται οι γεννήσεις, το ρωσικό ΑΕΠ οδεύει προς συρρίκνωση. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ισοτιμία της αγοραστικής δύναμης εκφρασμένη σε δολάρια (Purchasing Power Parity, PPP), η Ρωσία θα διολισθήσει κάτω από την Ινδονησία το 2026, δύο χρόνια νωρίτερα εάν δεν γινόταν η εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Atlantic Council.

Βέβαια, η οικονομία επιβαρύνεται και από την περιορισμένη πρόσβαση της Ρωσίας στις ανεπτυγμένες τεχνολογίες. «Ωστόσο, η διολίσθηση της Ρωσίας και η άνοδος της Ινδονησίας παίρνουν σε μεγάλο βαθμό ώθηση από το ίδιο πράγμα: τους ανθρώπους. Η Ρωσία πλήττεται από ισχυρό brain drain, ενώ το εργατικό δυναμικό της Ινδονησίας αυξάνεται». «Ειδικότερα, το μερίδιο των επαγγελματιών με πανεπιστημιακή μόρφωση στην Ινδονησία αυξάνεται, ενώ στη Ρωσία συρρικνώνεται», αναφέρεται στη μελέτη, όπου παρατηρείται επίσης πως κατ’ αυτόν τον τρόπο αλλάζουν οι οικονομικές ισορροπίες διεθνώς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Κακά μαντάτα για το ρούβλι

Πώς επιβιώνουν οι ρωσικές αεροπορικές – Οι δημιουργικές λύσεις και ο στόλος «Φρανκενστάιν»

SOS από τις δυτικές εταιρείες που έμειναν Ρωσία – Γιατί δεν φεύγουν;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News