Business & Finance Δευτέρα 4/09/2023, 12:35
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Βουτιά στο επενδυτικό κλίμα της Ευρωζώνης – «Βαρίδι» η Γερμανία

Βουτιά στο επενδυτικό κλίμα της Ευρωζώνης – «Βαρίδι» η Γερμανία

Απροσδόκητα μεγάλη βουτιά έκανε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα στη Γερμανία -άλλοτε «ατμομηχανής» του μπλοκ- εξακολουθούν να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα στους επενδυτικούς κύκλους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δείκτη Sentix το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη διολίσθησε στις -21,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο από -18,9 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση σε έρευνα του Reuters αναμενόταν ότι θα διαμορφωθεί στις -20 μονάδες.

«Η κατάσταση στη Γερμανία παραμένει ιδιαίτερα ασταθής. Εδώ βλέπουμε τη χειρότερη κατάσταση…από τον Ιούλιο του 2020, όταν η οικονομία επιβραδυνόταν λόγω του πρώτου lockdown», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της Sentix, Manfred Huebner. «Επίσης, η Γερμανία επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία στην Ευρωζώνη εν συνόλω. Το σημείο καμπής μιας διεθνούς ύφεσης δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζει κανείς», προσέθεσε.

Βουτιά έκανε και ο δείκτης των προσδοκιών για το μέλλον, φτάνοντας τις -21 μονάδες από -17,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, ο δείκτης αξιολόγησης της τρέχουσας κατάστασης διαμορφώθηκε στις -22 μονάδες, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022.

Μιλώντας συγκεκριμένα για τη Γερμανία, ο Huebner επεσήμανε ότι η «παντελής έλλειψη οικονομικής ικανότητας στην πολιτική ηγεσία και οι τεράστιες αβεβαιότητες για την οικονομία που προκύπτουν από την κρίση ενέργειας και ηλεκτρισμού φέρνουν τη γερμανική οικονομία όλο και πιο βαθιά σε ύφεση». Ενδεικτικά, ο δείκτης που εξετάζει την τρέχουσα κατάσταση στη Γερμανία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, ενώ προηγουμένως είχε βρεθεί χαμηλότερα μόνο κατά την περίοδο της κρίσης του 2008-2009.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

P. Gentiloni: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει διπλή κρίση, αλλά θα αποφύγει την ύφεση

ΕΚΤ: Δικαιώνονται τα γεράκια – Επίμονος πληθωρισμός σε Γερμανία, Ισπανία

Γερμανία: Οι βιομηχανίες μεταφέρουν παραγωγή στο εξωτερικό λόγω ενεργειακού κόστους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News