Business & Finance Κυριακή 3/09/2023, 17:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Αύξηση μισθών κατά περίπου 5% αναμένει για το 2023 ο Bruno Le Maire

Γαλλία: Αύξηση μισθών κατά περίπου 5% αναμένει για το 2023 ο Bruno Le Maire

Οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 5% φέτος στη Γαλλία, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, προσθέτοντας ότι ένα επερχόμενο κοινωνικό συνέδριο θα αναζητήσει τρόπους για την αύξηση των αμοιβών των χαμηλόμισθων εργαζομένων, κυρίως μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Θα πρέπει να δούμε κατά μέσο όρο μια αύξηση 5% για τους μισθούς το 2023 – δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, αλλά μπορούμε», δήλωσε ο Le Maire σε συνέντευξή του στην τηλεόραση BFM. 

Η αύξηση αυτή θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό της Γαλλίας, ο οποίος τον Αύγουστο διαμορφωνόταν σε ετήσιο ρυθμό 4,8%. Οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή στη Γαλλία τείνουν να μειωθούν φέτος, αν και επιταχύνθηκαν απροσδόκητα τον Αύγουστο. 

Μεταξύ άλλων δυνατοτήτων για την αύξηση των χαμηλών αμοιβών, ο Le Maire δήλωσε ότι εξετάζεται επίσης η μείωση των κοινωνικών φόρων στις θέσεις εργασίας που αμείβονται λίγο πάνω από τον κατώτατο μισθό. 

Ο Le Maire στις 29 Αυγούστου επέμεινε στην πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 1% για το 2023, παρά τις ανησυχίες για την ύφεση από την αδύναμη οικονομία της Κίνας. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News