Γερμανία: Οι κατασκευαστικοί όμιλοι ζητούν εκτάκτως οικονομική στήριξη
Επιχειρηματικές οργανώσεις και οικονομολόγοι ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να παρέμβει για να στηρίξει την πληγείσα από την κρίση αγορά κατασκευών, καθώς κύμα χρεοκοπιών απειλεί αυξανόμενο αριθμό κατασκευαστών ακινήτων υψηλού προφίλ.
Οι κατασκευαστικοί όμιλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία τέλεια καταιγίδα υψηλών επιτοκίων, πιο ακριβών οικονομικών υλικών, μεγάλων ελλείψεων σε εξειδικευμένο προσωπικό και ολοένα και μικρότερης ζήτησης για νέες κατασκευές που έχουν οδηγήσει σε προβλήματα χρηματοδότησης σε ολόκληρη τη βιομηχανία.
«Βρισκόμαστε στο τέλος της περιόδου άνθησης της αγοράς ακινήτων που κράτησε 10 έως 15 χρόνια», αναφέρει ο Moritz Schularick, επικεφαλής του Ινστιτούτου Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία στη Γερμανία. «Ο χρηματοοικονομικός κύκλος βρίσκεται τώρα σε τέτοια κατάσταση που κάθε ημέρα και ένας κατασκευαστικός όμιλος αναμένεται να κηρύξει πτώχευση…Τα παλαιά μοντέλα χρηματοδότησης δεν είναι πλέον βιώσιμα».
Μία σειρά κατασκευαστών έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ αυτών και τρεις εταιρείες με έδρα το Ντίσελντορφ, οι Gerch, Centrum Group και Development Partner, όπως επίσης και οι Euroboden του Μονάχου και Project Immobilien Gruppe της Νυρεμβέργης.
Την ίδια στιγμή, μεγάλοι όμιλοι διαχείρισης ακινήτων, όπως Vonovia και Aroundtown, έχουν ανακοινώσει μεγάλες απομειώσεις της αξίας ενεργητικού τους στα χαρτοφυλάκια ακινήτων τους. «Με τα επιτόκια σε τόσο υψηλά επίπεδα, πολλά κατασκευαστικά έργα δεν είναι πλέον κερδοφόρα», αναφέρει ο Κλέμενς Φούεστ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo στο Μόναχο. «Η ζήτηση στην αγορά στέγης μόλις κατέρρευσε».
Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί. «Περιμένων αύξηση του αριθμού χρεοκοπιών στην αγορά. Οι υπερχρεωμένοι είναι και οι πιο ευάλωτοι», αναφέρει ο Dirk Salewski, επικεφαλής της BFW, γερμανικής ένωσης ανεξάρτητων κτηματομεσιτών και εταιρειών στην αγορά στέγης.
Η κρίση στην αγορά στέγης αποτελεί πρόβλημα για τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος όταν ανέλαβε την εξουσία δεσμεύθηκε να κατασκευάσει 400.000 νέα διαμερίσματα τον χρόνο. Μόλις 295.300 κατασκευάστηκαν πέρυσι και τώρα παράγοντες της αγοράς περιμένουν ότι ο αριθμός φέτος και το επόμενο έτος θα είναι ακόμη μικρότερος. Το υπουργικό συμβούλιο έχει υιοθετήσει μέτρα για τη στήριξη του κλάδου. Ωστόσο, ο Salewski της BFW χαρακτηρίζει τα μέτρα αυτά «σταγόνα στον ωκεανό». «Δεν επιλύουν το πρόβλημα, που είναι η έλλειψη ρευστότητας», αναφέρει ο Tim-Oliver Müller, επικεφαλής της HDB, της βασικής ένωσης στον κλάδο κατασκευών.
Ο Muller ζητά δάνεια με πιο χαμηλά επιτόκια για τους αγοραστές σπιτιών, χαλάρωση των αυστηρών για την ενεργειακή επάρκεια προδιαγραφών στα νέα κτίρια και επενδυτικές άδειες για μαζικές κατασκευές κατοικιών. Οι κατασκευές, οι οποίες στηρίζουν το 12% του γερμανικού ΑΕΠ και απασχολούν περί τα 1 εκατομμύρια άτομα, αποτελούν βασικό στυλοβάτη της γερμανικής οικονομίας. Όμως, ο κλάδος έχει διολισθήσει σε βαθιά ύφεση.
Μόνο 135.200 διαμερίσματα αδειοδοτήθηκαν τους πρώτους έξι μήνες του έτους, 27% ή 50.600 λιγότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με το Ifo, το 40,3% των κατασκευαστκών εταιρειών τον Ιούλιο διαμαρτυρήθηκαν για έλλειψη παραγγελιών.
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT
Διαβάστε επίσης:
Γερμανία: Οι βιομηχανίες μεταφέρουν παραγωγή στο εξωτερικό λόγω ενεργειακού κόστους
Γερμανία: Η οικονομία ασθενεί αλλά ο Scholz αρνείται να ρίξει χρήμα
Γερμανία: Θα γίνει ξανά ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News