Business & Finance Κυριακή 3/09/2023, 10:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεχνητή νοημοσύνη: Φέρνει «επανάσταση» στις αλυσίδες τροφοδοσίας

Τεχνητή νοημοσύνη: Φέρνει «επανάσταση» στις αλυσίδες τροφοδοσίας

H χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας χρησιμοποιεί τα στοιχεία για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους αλλά και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος ύψους 32 τρισ.δολαρίων. 

Στη διάρκεια της πανδημίας, κυβερνητικοί οργανισμοί και κλάδοι, όπως χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και τηλεπικοινωνιών επιτάχυνηκαν την υιοθέτηση εργαλείων μηχανικής μάθησης. 

Τώρα, μετά από τρία χρόνια ιστορικών διαταραχών του εμπορίου, προέκυψαν παραγωγικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και εκμάθησης γλωσσών ακριβώς όταν οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες τα χρειάζονται για να διαχειριστούν καλύτερα τις σύνθετες γραμμές εφοδιασμού του πλανήτη. 

«Σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, θα δούμε εξαιρετικά ακριβείς προγνωστικές αναλύσεις και προβλέψεις που καθοδηγούνται από ενσωματωμένα δεδομένα από κάθε βήμα στην αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε η Julie Gerdeman, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας αξιολόγησης κινδύνου εφοδιαστικής αλυσίδας Everstream Analytics. «Αυτό θα αυτοματοποιήσει τη λήψη αποφάσεων για τον μετριασμό της έκθεσης σε κινδύνους και των διαταραχών, οδηγώντας σε πλήρως ανθεκτικές, βιώσιμες και προσαρμοσμένες στον κίνδυνο αλυσίδες εφοδιασμού».

Καλύτερα δεδομένα

Η ανάλυση δεδομένων για τις συναλλαγές είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη πρακτική. Η ταξινόμηση μεταξύ εκατοντάδων εκατομμυρίων αρχείων αποστολών που είναι διάσπαρτα σε ονόματα θυγατρικών και μεταφορείς εμπορευμάτων σε μη δομημένα, επιρρεπή σε σφάλματα σύνολα δεδομένων μπορεί να είναι μια Σισύφεια προσπάθεια.

Τα εργαλεία όμως τεχνητής νοημοσύνης βοηθούν πολλούς οργανισμούς να απλοποιήσουν την ανάλυση των εμπορικών δεδομένων με τρόπους που μπορούν να συμβάλουν στο ομαλή διασυνοριακό εμπόριο – μια διαβόητη μηχανή έντασης εργασίας, υπολογιστικών φύλλων και άνθρακα της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης για τις αλυσίδες τροφοδοσίας

Η χρήση ΑΙ αναμένεται να μειώσει το κόστος και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα

Source: McKinsey & Co.

Ιδιωτικές εταιρείες εμπορικών δεδομένων, όπως η ImportGenius με έδρα το Scottsdale της Αριζόνα χρησιμοποιεί εργαλεία μηχανικής μάθησης, όπως το Amazon SageMaker για να αναγνωρίζει τελωνειακά πρότυπα, να σαρώνει κανονιστικά έγγραφα και να μεταφράζει ξένες γλώσσες παράγοντας σαφή και ακριβή εμπορικά δεδομένα που είναι εύκολο να αναζητηθούν και να αναλυθούν.

Την ίδια στιγμή, πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Nestle, εφαρμόζουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και να ανιχνεύσουν προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας της. Η εταιρεία τροφίμων και ποτών με έδρα την Ελβετία χρησιμοποιεί λογισμικό μηχανικής εκμάθησης για να ανιχνεύσει προβλήματα ποιότητας προϊόντων και να διασφαλίσει ότι οι γραμμές παραγωγής της είναι αυτορυθμιζόμενες και αυτοελεγχόμενες.

Η Mercedes-Benz Group χρησιμοποιεί μια πλατφόρμα με τεχνητή νοημοσύνη που ονομάζεται Omniverse, η οποία βοηθά να γίνουν πιο ευέλικτα τα εργοστάσια παραγωγής και συναρμολόγησης της. Η Omniverse βοηθά τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να αναδιαμορφώσει γρήγορα τα εργοστάσιά της, προκειμένου να διατηρήσει τις γραμμές παραγωγής σε λειτουργία ενόψει εξωγενών κλυδωνισμών στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη διαταράσσει πολλούς κλάδους, η ανοδική πορεία στο εμπόριο είναι ιδιαίτερα υψηλή. Αυτό οφείλεται στο ότι η τελευταία μισή δεκαετία της παγκοσμιοποίησης αφορούσε σε μεγάλο βαθμό την άρση των εμποδίων στην ελεύθερη ροή αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων. Στην επόμενη φάση, μια σταθερή άνοδος των φραγμών όπως οι δασμοί, οι κυρώσεις και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες θα δοκιμάσει ακόμη και τις πιο έμπειρες ομάδες logistics να διαχειριστούν τις νέες πολυπλοκότητες.

Ανάλυση εφοδιαστικής αλυσίδας 

Ένας τομέας όπου οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο είναι να βοηθήσουν τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να κατανοήσουν καλύτερα τις αλλαγές στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

Αυτός ο στόχος εμφανίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη συνάντηση των υπουργών Εμπορίου της Ομάδας των 20 τον περασμένο μήνα, η οποία ενέκρινε ένα νέο πλαίσιο χαρτογράφησης για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να εντοπίσουν μετρήσεις, όπως η συγκέντρωση προμηθευτών, η εμπορική συνδεσιμότητα, η αστάθεια του εμπορίου και η ευπάθεια των κρίσιμων βιομηχανιών.

Η ιδέα είναι να βοηθηθούν οι κυβερνήσεις να αξιολογήσουν την ανθεκτικότητα των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και να αναπτύξουν μέτρα για τον μετριασμό των εξωτερικών κρίσεων, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η ομάδα διαφήμισε το νέο Global Trade Helpdesk του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου – ένα εργαλείο με τεχνητή νοημοσύνη που αντιστοιχίζει τα δεδομένα εμπορίου με προγνωστικούς αλγόριθμους για να βοηθήσει τις εταιρείες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βελτιώσουν τις εξαγωγικές τους στρατηγικές.

Όχι αλόγιστη ευφορία

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν μια μέρα να ελλατώσουν τον χρόνο και την έρευνα που απαιτείται για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών και τον γρήγορο και ακριβή υπολογισμό των δασμών στα αποστελλόμενα αγαθά. Αλλά υπάρχουν σαφείς περιορισμοί στην τεχνολογία και ορισμένες πτυχές της διεθνούς εμπορικής πολιτικής απλά δεν μπορούν να αντιγραφούν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η ακρίβεια των δεδομένων παραμένει επίσης βασικό εμπόδιο για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης λόγω των υπαρχόντων κενών και ασυνεπειών στα στατιστικά στοιχεία του εμπορίου. Το λαθρεμπόριο, η μεταφόρτωση και άλλες μη αναφερόμενες εμπορικές ροές παραμένουν σημαντικό εμπόδιο, όπως αποδεικνύεται από την απουσία εμπορικών στοιχείων από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία σταμάτησαν να δημοσιεύουν στατιστικά στοιχεία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Οι εμπορικοί περιορισμοί μπορούν να μειώσουν 7% το παγκόσμιο ΑΕΠ

Αλλάζουν οι ισορροπίες στο παγκόσμιο εμπόριο – Οι παράγοντες κλειδιά

Ερευνα: Οι νέες τεχνολογίες διαμορφώνουν το μέλλον του οργανωμένου λιανικού εμπορίου ειδών παντοπωλείου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News