Το παρασκήνιο της εξαγοράς του Twitter από τον Ελον Μασκ
Τι αποκαλύπτεται σε βιογραφία του, που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες
Φως στο παρασκήνιο της εξαγοράς του Τwitter, μιας από τις πιο πολυσυζητημένες και αμφιλεγόμενες αποφάσεις στην καριέρα του Ελον Μασκ, ρίχνει μια νέα βιογραφία του δισεκατομμυριούχου, την οποία επιμελήθηκε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γουόλτερ Αϊζακσον. Επί δύο χρόνια έγινε ουσιαστικά η σκιά του μεγιστάνα, ακολουθώντας τον παντού, ενώ πραγματοποίησε εκτενείς συνεντεύξεις με την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους του, ακόμη και με τους αντιπάλους του, με στόχο να εντρυφήσει στην πολυπλοκότητα της σκέψης του και της ιδιόρρυθμης επιχειρηματικής του προσέγγισης. Το βιβλίο, με τίτλο «Ελον Μασκ» θα κυκλοφορήσει στις 12 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την ταραγμένη σχέση με την… κομμουνίστρια κόρη του, που «πιστεύει πως είναι κακό να είσαι πλούσιος», τις νοτιοαφρικανικές ρίζες του και την ιλιγγιώδη διαδρομή για την εξαγορά του Twitter, που πλέον ονομάζεται X και αλλάζει μορφή για να εξελιχθεί στη λεγόμενη «πλατφόρμα των πάντων».
Τον Απρίλιο του 2022 τα πράγματα πήγαιναν εκπληκτικά καλά για τον Ελον Μασκ, αναφέρει ο Αϊζακσον στο σχετικό απόσπασμα που προδημοσίευσε η εφημερίδα Wall Street Journal. Η μετοχή της Tesla είχε αυξηθεί 15 φορές μέσα σε πέντε χρόνια, αποκτώντας αξία μεγαλύτερη από τις επόμενες εννέα εταιρείες αυτοκινήτων μαζί. Η SpaceX το πρώτο τρίμηνο του 2022 είχε εκτοξεύσει σε τροχιά διπλάσια μάζα από όλες τις άλλες εταιρείες και χώρες μαζί. Οι δορυφόροι Starlink μόλις είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα ιδιόκτητο Διαδίκτυο, παρέχοντας συνδεσιμότητα σε 500.000 συνδρομητές σε 40 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.
Η χρονιά προδιαγραφόταν λαμπρή, με την προϋπόθεση ότι ο Μασκ θα μπορούσε να αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους και να απολαύσει τις μέχρι τότε επιτυχίες του. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ήταν στη φύση του. Η Σάιβον Ζίλις, η οποία διαχειρίζεται τη Neuralink (την εταιρεία του Mασκ που αναπτύσσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα) και είναι μητέρα δύο εκ των παιδιών του, παρατήρησε ότι στις αρχές Απριλίου θύμιζε παίκτη εθισμένο στα βιντεοπαιχνίδια που κέρδιζε, αλλά δεν μπορούσε να σταματήσει. «Δεν χρειάζεται να βρίσκεσαι σε εμπόλεμη κατάσταση ανά πάσα στιγμή», του είπε εκείνον τον μήνα. «Είναι μέρος των προεπιλεγμένων ρυθμίσεών μου. Υποθέτω ότι πάντα ήθελα να σπρώχνω τις μάρκες πίσω στο τραπέζι ή να περνάω στην επόμενη πίστα», είχε απαντήσει εκείνος.
Αυτή η περίοδος της τρομακτικής επιτυχίας συνέπεσε μοιραία με μια στιγμή που είχε ασκήσει κάποια δικαιώματα προαίρεσης μετοχών που έληγαν, με αποτέλεσμα να ρευστοποιήσει 10 δισ. δολάρια. Δεν ήθελε απλά να τα αφήσει στην τράπεζα και διερωτήθηκε τι θα ήθελε να αγοράσει. «Αυτή ήταν μια εύκολη ερώτηση, το Twitter», θυμάται. Εκείνο τον Ιανουάριο είχε πει εμπιστευτικά στο «δεξί χέρι» του, Τζάρεντ Μπίρτσαλ, να αρχίσει να αγοράζει μετοχές και κάπως έτσι άρχισαν όλα. Ο τρόπος με τον οποίο ο Μασκ οδηγήθηκε να αγοράσει το Twitter και να το μετονομάσει σε Χ ήταν προάγγελος του τρόπου που το διαχειρίζεται τώρα: παρορμητικά και με ασέβεια, γράφει ο Αϊζακσον. Δύο και πλέον δεκαετίες νωρίτερα είχε ξεκινήσει μια εταιρεία με το όνομα X.com, την οποία ήθελε να μετατρέψει σε μια «εφαρμογή για τα πάντα», η οποία θα χειριζόταν όλες τις οικονομικές συναλλαγές και τις κοινωνικές σχέσεις ενός χρήστη. Οταν συγχωνεύθηκε με μια υπηρεσία πληρωμών που συνίδρυσε ο Πίτερ Τίελ, ονόματι PayPal, ο Mασκ προσπάθησε αλλά απέτυχε να διατηρήσει το X.com ως το όνομα της νέας εταιρείας. Οταν άρχισε να αγοράζει τις μετοχές του, ο Μασκ είδε το Twitter ως έναν τρόπο να εκπληρώσει το αρχικό του όραμα για την PayPal και την X.com. Σε ένα ακόμη βήμα για την ικανοποίηση της αρχικής του φιλοδοξίας, το X (πρώην Twitter) ανακοίνωσε αυτές τις μέρες ότι θα ξεκινήσει να συλλέγει βιομετρικά δεδομένα χρηστών, όπως και την εργασιακή ιστορία και το ιστορικό εκπαίδευσής τους, σύμφωνα με τη νέα πολιτική απορρήτου της εταιρείας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 29 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News