Business & Finance Πέμπτη 31/08/2023, 16:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Μέτρια άνοδος του προτιμώμενου δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό

ΗΠΑ: Μέτρια άνοδος του προτιμώμενου δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό

Ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, ο ετήσιος δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, σημείωσε τη μικρότερη συνεχόμενη αύξηση από το τέλος του 2020, δίνοντας ώθηση στις καταναλωτικές δαπάνες και ενθαρρύνοντας τις προσδοκίες ότι η οικονομία μπορεί να αποφύγει την ύφεση.

Ο συγκεκριμένος δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,2% μηνιαίως και κατά 3,3% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο από 3% τον Ιούνιο, ενώ ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, επίσης ενισχύθηκε αν και με ασθενέστερο ρυθμό, σκαρφαλώνοντας στο 4,2% από 4,1% τον Ιούνιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Και οι δύο μετρήσεις πάντως ήταν σε ευθυγράμμιση των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Τα συγκρατημένα στοιχεία για τον πληθωρισμό υπογραμμίζουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Fed στη συγκράτηση των πιέσεων στις τιμές. Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα απέχει πολύ από το να κηρύξει τη νίκη και η ισχύς των καταναλωτικών δαπανών αποτελεί μια νέα ανησυχία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News