Business & Finance Τετάρτη 30/08/2023, 12:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Κλειδί τα στοιχεία για τον πληθωρισμό – Τα πρώτα μαντάτα από Ισπανία και Γερμανία

ΕΚΤ: Κλειδί τα στοιχεία για τον πληθωρισμό – Τα πρώτα μαντάτα από Ισπανία και Γερμανία

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ισπανία που ανακοινώθηκαν σήμερα δίνουν μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωζώνη, ενώ έπονται τα στοιχεία για τις υπόλοιπες χώρες που θα βοηθήσουν τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 2,4% τον Αύγουστο στην Ισπανία σε ετήσια βάση έναντι 2,1% έναν μήνα πριν, λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών ενέργειας, όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία.

Τα στοιχεία αυτά ήταν σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg. Αυτός μάλιστα ήταν ο δεύτερος μήνας επιτάχυνσης του πληθωρισμού στην Ισπανία. Ο πληθωρισμός της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης είναι το έναυσμα μιας σειράς εθνικών εκθέσεων που θα οδηγήσουν τελικά στην ανακοίνωση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης την Πέμπτη, η οποία θεωρείται πιθανό να δείξει ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να παραμένουν επίμονα πάνω από το 5%. 

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ και οι εκτιμήσεις

Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο του στόχου που έχουν θέσει οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας ως καθοριστικά για την απόφαση στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου. 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποφασίσουν τότε αν χρειάζεται μια 10η συνεχόμενη αύξηση του κόστους δανεισμού για να περιορισθεί ο πληθωρισμός ή αν η οικονομία της Ευρωζώνης είναι αρκετά «αδύναμη» ώστε να δικαιολογείται μια παύση.

Πιο σημαντικά για την κρίση τους θα είναι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα την Τετάρτη από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, τα οποία είναι πιθανό να δείξουν ότι οι τιμές καταναλωτή εξακολουθούν να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό άνω του 6%. 

Τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο, έδειξαν ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,9%, από 5,8% τον Ιούλιο. Οι εθνικές μετρήσεις για το Βρανδεμβούργο και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη έδειξαν επίσης επιτάχυνση, ενώ επιβράδυνση καταγράφηκε στην Έσση και τη Βαυαρία.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τα στοιχεία για τη Γαλλία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη θα δείξουν περαιτέρω επιτάχυνση πάνω από το 5%, ενώ τα αποτελέσματα της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα δείξουν επιβράδυνση. 

Κρίσιμα στοιχεία

Η έκθεση για τον συνολικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη θα δημοσιευθεί επίσης την Πέμπτη. Ο δομικός πληθωρισμός, ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ένα μέτρο που μελετούν στενά οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,3%, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών.

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής έχουν χαρακτηρίσει τα δεδομένα ως κρίσιμα. Ο Robert Holzmann της Αυστρίας, ένα από τα γεράκια της ΕΚΤ, δήλωσε στο Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τάσσεται υπέρ μιας ακόμη αύξησης των επιτοκίων «εάν δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις».

Ο Φινλανδός συνάδελφός του Tuomas Valimaki δήλωσε την Τρίτη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι «εντελώς ανοιχτό» για το τι θα κάνει και ότι οποιαδήποτε κίνηση «εξαρτάται από τα εισερχόμενα δεδομένα». 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Societe Generale: Ποιες εταιρείες ευθύνονται για το greedflation – Γιατί αργεί ο πληθωρισμός του 2%

BreakingViews: Για να χτυπήσει το «greedflation», η Βρετανία να κοιτάξει στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News