Business & Finance Τετάρτη 30/08/2023, 08:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «εκδίκηση» του μπλε κολάρου – Γιατί οι εργάτες παίρνουν μεγαλύτερες αυξήσεις από τους υπαλλήλους γραφείου

Η «εκδίκηση» του μπλε κολάρου – Γιατί οι εργάτες παίρνουν μεγαλύτερες αυξήσεις από τους υπαλλήλους γραφείου

Οι αλλαγές τις οποίες έφερε η πανδημία στο εργασιακό τοπίο υπήρξαν σαρωτικές. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, μάλιστα, το νέο περιβάλλον στον τομέα της απασχόλησης έχει φέρει την ανατροπή των ισορροπιών που επικρατούσαν για χρόνια και στο μέτωπο των μισθών. Στις ΗΠΑ, οι μισθοί των εργαζομένων μπλε κολάρου αυξάνονται πλέον με υψηλότερους ρυθμούς από τις αμοιβές των υπαλλήλων γραφείου (λευκό κολάρο). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει βίντεο της Wall Street Journal, το 2010, ο ταμίας σε σούπερ μάρκετ έβγαζε 8,95 δολάρια την ώρα, ενώ ένας προγραμματιστής κέρδιζε 36,01 δολάρια την ώρα. 

Το 2012, η αύξηση στον μισθό του υπαλλήλου γραφείου ήταν μεγαλύτερη από αυτή του εργαζόμενου μπλε κολάρου. Συγκεκριμένα, ο προγραμματιστής κέρδιζε 37,63 δολάρια ανά ώρα (+4,5%), ενώ ο ταμίας έβγαζε πλέον 9 δολάρια ανά ώρα (+0,6%). 

Κάπου εκεί ήρθε η πανδημία, να ταράξει τα νερά της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, καθώς από το έτος 2020 μέχρι το 2022, οι εργάτες είδαν σχεδόν διπλάσιες αυξήσεις στους μισθούς τους σε σχέση με τους υπάλληλους  γραφείου. Ξαφνικά, ο ταμίας έφτασε να παίρνει 13,53 δολάρια ανά ώρα, έχοντας αύξηση 14,7%, τη στιγμή που ο εξειδικευμένος υπάλληλος γραφείου με χρόνια σπουδών «στην πλάτη του», έβλεπε τον μισθό του να αυξάνεται μόλις κατά 7,5% στα 49,42 δολάρια ανά ώρα.

Αν συνυπολογιστούν μάλιστα και οι ώρες απλήρωτων υπερωριών που αναγκάστηκαν να κάνουν οι υπαλλήλων γραφείων που εργάζονταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τα σπίτια τους, για να καλύψουν τα κενά των εταιρειών και τον διογκωμένο φόρτο εργασίας, τότε οι αυξήσεις στους μισθούς τους μοιάζουν ακόμα μικρότερες. 

Όλα είναι θέμα ζήτησης και προσφοράς 

Εργάτες ή εργαζόμενοι μπλε κολάρου θεωρούνται όσοι έχουν θέσεις εργασίας στην εστίαση, τον τουρισμό, τη βιομηχανική παραγωγή, το λιανικό εμπόριο και τον κατασκευαστικό κλάδο, κάνοντας χειρωνακτική εργασία και όχι δουλειά σε γραφείο. 

Επί δεκαετίες οι αυξήσεις στους μισθούς τους, ήταν πολύ μικρότερες από τα άτομα που βρίσκονταν πίσω από μία οθόνη, καθώς η προσφορά για τους υπαλλήλους γραφείου ήταν μικρότερη από τη ζήτηση και για τους εργάτες το αντίθετο. 

Ωστόσο, η συσσωρευμένη ζήτηση για δραστηριότητες διασκέδαση, φαγητό σε εστιατόρια και διακοπές, που εκδηλώθηκε μετά την άρση των lockdowns  ανάγκασε τις επιχειρήσεις στους τομείς αυτούς να κάνουν μαζικές προσλήψεις για να καλύψουν τα κενά. 

Και την ίδια στιγμή, η προσφορά εργατικών χεριών στον τομέα αυτό είναι μειωμένη, καθώς πολλοί Αμερικανοί που δούλευαν σε θέσεις μπλε κολάρου βγήκαν σε σύνταξη εν μέσω πανδημίας, δεν επέστρεψαν ποτέ στην αγορά εργασίας και φυσικά οι μεταναστευτικές ροές (που παραδοσιακά καλύπτουν πολλές τέτοιες θέσεις) μειώθηκαν, λόγω της δυσκολίας των μετακινήσεων. 

Άρα υπήρχε μία σημαντική μείωση στους εργάτες που αναζητούσαν δουλειά και την ίδια στιγμή μία εξίσου -αν όχι μεγαλύτερη- αύξηση στους εργοδότες που έψαχναν εργάτες.  Αυτή η ανισορροπία είχε ως αποτέλεσμα την ταχεία αύξηση των μισθών των εργατών. 

Από την άλλη πλευρά, οι υπάλληλοι γραφείου δεν έπαψαν ποτέ να εργάζονται. Αντιθέτως μεγάλες εταιρείες, όπως οι τεχνολογικοί κολοσσοί, προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις υπαλλήλων γραφείου καθώς πλέον δεν είχαν τον φορτωμένο όγκο που εμφανίστηκε την περίοδο της πανδημίας. 

Πώς οι εργάτες βοηθούν να αποφευχθεί η ύφεση στις ΗΠΑ 

Τυπικά οι εργάτες είναι οι πρώτοι που απολύονται σε μία οικονομική κρίση ή δεν προσλαμβάνονται καν. Ωστόσο αυτή την περίοδο, δεδομένου ότι αυξάνονται οι μισθοί τους, αυξάνεται και η αγοραστική τους δύναμη.  Τα παραπάνω χρήματα με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο διοχετεύονται στην οικονομία, βοηθώντας τη συνολικά. 

Και παρά το γεγονός ότι η Fed τονίζει την ανάγκη να μειωθούν οι αυξήσεις των μισθών, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ρίξει τον πληθωρισμό, δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι που πιστεύουν πως οι αυξήσεις στις απολαβές των εργατών θα συνεχιστούν. 

Σε κάθε περίπτωση, το χάσμα μεταξύ υπαλλήλων γραφείου και όσων κάνουν χειρωνακτική εργασία, είναι τόσο μεγάλο, που χρειάζονται ακόμη πολύς καιρός για να μειωθεί περαιτέρω, πόσο μάλλον για να κλείσει εντελώς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Διαβάστε επίσης: 

Ο μέσος Αμερικανός εργαζόμενος δεν σηκώνεται από το κρεβάτι για λιγότερα από 80.000 δολάρια

Τέλος εποχής για τα… υπέρ-φθηνά προϊόντα από την Ασία

#LazyGirlJob: Η δουλειά του τεμπέλικου κοριτσιού είναι η νέα μόδα στην αγορά εργασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News