Business & Finance Δευτέρα 28/08/2023, 16:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πίσω από τις «κλειστές πόρτες» του κλαμπ της ελίτ όπου τα κινητά απαγορεύονται και το αλκοόλ ρέει 

Πίσω από τις «κλειστές πόρτες» του κλαμπ της ελίτ όπου τα κινητά απαγορεύονται και το αλκοόλ ρέει 

Το Bohemian Club είναι μία λέσχη όπου συμβαίνουν περίεργα πράγματα.

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, μερικοί από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους άνδρες παγκοσμίως συρρέουν σε για δύο εβδομάδες στο Bohemian Grove, ένα άλσος στις ΗΠΑ.

Είναι όλοι μέλη μιας ιδιωτικής, αποκλειστικά ανδρικής λέσχης από την οποία έχουν περάσει πρόεδροι των ΗΠΑ, στρατιωτικοί αξιωματούχοι, καλλιτέχνες και ηγέτες επιχειρήσεων.

Οι χώροι του Bohemian Grove είναι διάσπαρτοι με στρατόπεδα που φέρουν περίεργα ονόματα – “Mandalay”, “Lost Angels”, “Isle of Aves” και “Silverado Squatters”. Οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά οι γυναίκες και οι ανήλικοι πρέπει να φύγουν το βράδυ.

Μια κούφια τσιμεντένια κουκουβάγια δεσπόζει πάνω από την τεχνητή λίμνη του Grove, όπου συχνά επισκέπτονται εξέχοντα άτομα για να δώσουν ομιλίες για πιεστικά ζητήματα δημόσιας πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου Σαββατοκύριακου της καλοκαιρινής κατασκήνωσης, ντυμένες φιγούρες θυσιάζουν ένα ομοίωμα ως μέρος μιας τελετουργίας που σκοπό έχει να διώξει κάθε ανησυχία από τα συγκεντρωμένα μέλη. Με τα χρόνια, αρκετοί από αυτούς που συγκεντρώθηκαν έτυχε να είναι πρόεδροι των ΗΠΑ.

Το οξύμωρο σε μία υπόθεση με πληθώρα περίεργων καταστάσεων, είναι ότι μια ομάδα προσωπικού που εργαζόταν παλιά στο Bohemian Grove υπέβαλε καταγγελία τον Ιούνιο του 2023 για παραβιάσεις εργασίας και ζητά αποζημίωση έως και 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων. Η μήνυση ισχυρίζεται ότι η διοίκηση του συλλόγου «συνεχώς έψαχνε μεθόδους για να αποφύγει την πληρωμή φόρων μισθοδοσίας και υπερωριών».

Ο Anthony Gregg, ένας από τους ενάγοντες, είπε στην Air Mail ότι η κατασκήνωση περιλαμβάνει πολύ ποτό και πάρτι, με πούρα και ζεστή σοκολάτα με ηρεμιστικό αλόγων, και παρομοίασε την κουλτούρα με αδελφότητα. «Αυτοί οι τύποι δεν θέλουν να σταματήσουν να ζουν την εμπειρία των φοιτητικών χρόνων», είπε ο Gregg. «Τώρα [απλώς] έχουν περισσότερα χρήματα και καλύτερο αλκοόλ».

Το Bohemian Club είναι σχεδόν 150 ετών

Οι παραδόσεις ανάγονται στις πρώτες μέρες του ιδιωτικού κλαμπ κυρίων, το οποίο ξεπήδησε το 1872 στο Σαν Φρανσίσκο. Το Bohemian Club άρχισε να νοικιάζει το κάμπινγκ στο άλσος για μια ετήσια κατασκήνωση, πριν το αγοράσει το 1899.

Αρχικά περιλάμβανε ένα σύμπλεγμα δημοσιογράφων που είχαν υιοθετήσει έναν «μποέμ τρόπο ζωής», αλλά ο σύλλογος επεκτάθηκε με την πάροδο του χρόνου για να συμπεριλάβει καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, στρατιωτικούς ηγέτες και πολιτικούς.

Ενώ ο σύλλογος έχει διαφοροποιηθεί ως προς τα επαγγέλματα των μελών του, οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί από την ίδρυσή του και αυτό δεν έχει αλλάξει. Ωστόσο, μια αγωγή του 1978 είχε ως αποτέλεσμα το Bohemian Club να υποχρεωθεί να προσλάβει γυναίκες υπαλλήλους.

Πώς λοιπόν γίνεται κανείς ένα από τα 2.500 μέλη; 

Το Vanity Fair ανέφερε ότι είτε πρέπει να έχει προσκλήσεις από πολλά μέλη, είτε να περιμένει για δεκαετίες στη λίστα αναμονής του κλαμπ. Πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένος να δώσει 25.000 δολάρια για την εγγραφή.

Ο G. William Domhoff, ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έχει μελετήσει εκτενώς το Bohemian Club.
Σε ανάρτηση στον ιστότοπο Who Rules America περιέγραψε το άλσος ως «ένα μέρος όπου οι ισχυροί χαλαρώνουν, απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου και γνωρίζουν μερικούς από τους καλλιτέχνες και καθηγητές που πηγαίνουν για να δώσουν στην περίσταση μια αίσθηση πολιτισμού και πνεύματος».

Οι δραστηριότητες στο Bohemian Grove γίνονται όλο και πιο αμφιλεγόμενες

Λόγω της μυστικότητας, των περίεργων τελετών και του εκλεκτού σώματος των μελών του, το Bohemian Club είναι εδώ και πολύ καιρό το θέμα διάφορων διαδικτυακών φημών. Ο συνωμοσιολόγος Alex Jones προσπάθησε ακόμη και να κινηματογραφήσει μια τελετή αποτέφρωσης εκεί το 2000.

«Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι οι συζητήσεις δίπλα στη λίμνη», είπε η ακτιβίστρια Mary Moore στο Vice το 2011. «Είναι συζητήσεις δημόσιας πολιτικής, όπου αυτοί οι ισχυροί άνθρωποι συζητούν και επιλέγουν το πώς θα ασκήσουν πολιτική, αλλά το κάνουν με μυστικότητα, χωρίς δημόσιο έλεγχο». 
Αρκετοί δημοσιογράφοι κατάφεραν να διεισδύσουν στα άδυτα της κατασκήνωσης.

Ο Philip Weiss μπήκε κρυφά στο Bohemian Grove το 1987 και πέρασε μερικές μέρες μαζί με τους πλούσιους και ισχυρούς καθώς παρευρίσκονταν σε ομιλίες, έπιναν αλκοόλ από το πρωί μέχρι το βράδυ και ουρούσαν στα δέντρα.

Στο κουτσομπολίστικο site Gawker, η Sophie Weiner περιέγραψε τη δική της θητεία όταν εργαζόταν ως σερβιτόρα στο Grove το 2016. Περιέγραψε το καταφύγιο ως ένα μέρος όπου η ελίτ μπορούσε να «συμμετάσχει έχοντας συμπεριφορά που συνήθως δεν θα ήταν αποδεκτή για τέτοιους ανθρώπους στον κανονικό κόσμο».

Ο Domhoff κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δραστηριότητες στο Grove είναι «ακίνδυνες». «Πρόκειται για ένα σωρό παιδιά που αστειεύονται, πίνουν με τους φίλους τους, προσπαθούν να ξαναζήσουν τη νιότη τους και συχνά συμπεριφέρονται πολύ ανόητα», έγραψε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Διαβάστε επίσης: 

Η πριβέ «κατασκήνωση των δισεκατομμυριούχων» και το μποτιλιάρισμα από τα ιδιωτικά τζετ

Χωρίς όρια οι «tech bros» – Η σταδιακή μεταμόρφωση των CEOs της τεχνολογίας

Στα άδυτα ενός superyacht: Ολα όσα οδήγησαν τον ιδιοκτήτη του στο κρατητήριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News