Business & Finance Παρασκευή 25/08/2023, 19:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτίναξη στις τιμές των πολυτελών κατοικιών: 50% στο Ντουμπάι- 26% στο Τόκιο 

Εκτίναξη στις τιμές των πολυτελών κατοικιών: 50% στο Ντουμπάι- 26% στο Τόκιο 

Οι τιμές των πολυτελών κατοικιών του Ντουμπάι αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50% το έτος μέχρι τον Ιούνιο, κρατώντας την πόλη στην κορυφή της λίστας για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με νέα έκθεση του Knight Frank.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας ακινήτων, οι τιμές στο Ντουμπάι έχουν εκτοξευθεί κατά 225% από τότε που έφτασαν σε χαμηλό το τρίτο τρίμηνο του 2020. 

Τη δεύτερη και τρίτη θέση της κατάταξης κατέλαβαν το Τόκιο, με ετήσια άνοδο 26,2% και η Μανίλα, με αύξηση 19,9%.

Άλλες αξιοσημείωτες αυξήσεις ήταν η Σαγκάη, η οποία σημείωσε άνοδο 6,7% και η Σιγκαπούρη (4,2%).

Στον αντίποδα οι τιμές στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν 1,5% το περασμένο έτος ως αποτέλεσμα της αύξησης των πολυτελών κατοικιών που κατασκευάστηκαν πρόσφατα και παραμένουν στα αζήτητα. 

Άλλες μειώσεις περιλαμβάνουν τη Νέα Υόρκη, η οποία σημείωσε πτώση 3,9% και το Σαν Φρανσίσκο που κατέγραψε βουτιά 11,1%. Η Φρανκφούρτη βρέθηκε στο τέλος της λίστας με πτώση 15,1%.

Συνολικά, οι μέσες ετήσιες τιμές αυξήθηκαν κατά 1,5% στις 46 αγορές στο πλαίσιο του δείκτη Knight Frank Prime Global Cities.

«Οι παγκόσμιες αγορές κατοικίας εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση λόγω των υψηλότερων επιτοκίων», δήλωσε ο Liam Bailey, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας της Knight Frank.

Ωστόσο, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα του δείκτη επιβεβαιώνουν ότι οι τιμές υποστηρίζονται από την ισχυρή υποκείμενη ζήτηση, την αδύναμη προσφορά μετά τη διακοπή των νέων οικοδομικών έργων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και την επιστροφή των εργαζομένων στις πόλεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης: 

Ακίνητα: «Πυρετός» με πάνω από 110.000 αγοραπωλησίες και ώθηση από τους ξένους

Στεγαστικό πρόβλημα: Εγκλωβισμένοι στο ακριβό ενοίκιο

Βρετανία: Απότομη μείωση στις τιμές των ακινήτων 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News