Business & Finance Παρασκευή 25/08/2023, 15:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορυφαίος οικονομολόγος προειδοποιεί: «Προ των πυλών» η ύφεση στις ΗΠΑ

Κορυφαίος οικονομολόγος προειδοποιεί: «Προ των πυλών» η ύφεση στις ΗΠΑ

Οι μετοχές φαίνονται ακριβές και μια ύφεση είναι πιθανό να χτυπήσει τις ΗΠΑ το επόμενο έτος, λέει ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Steve Hanke.

Παραδοσιακά, το ρίσκο του να κατέχει κανείς μετοχές έναντι των -ασφαλέστερων- κρατικών ομολόγων αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι αυτές δίνουν μεγαλύτερες αποδόσεις. Όμως τώρα, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν διογκωθεί και οι τιμές των μετοχών έχουν εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα το risk premium των μετοχών να είναι αρνητικό, κάτι που σημαίνει ότι οι μετοχές αναμένεται να αποδώσουν λιγότερο από τα ομόλογα, παρόλο που θεωρούνται μια πιο ριψοκίνδυνη επένδυση. 

«Αυτό είναι ασυνήθιστο και υποδηλώνει ότι οι μετοχές είναι αρκετά ακριβές», εξήγησε ο Hanke στο Business Insider.

Ο Hanke είναι καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Johns Hopkins University και διετέλεσε πρόεδρος του Toronto Trust Argentina όταν αυτό ήταν το πρώτο σε αποδόσεις αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο, το 1995. Επίσης, έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Ronald Reagan.  

Μιλώντας για την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, ο οικονομολόγος σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη κατοικιών προς πώληση,  γεγονός το οποίο απέδωσε στο περιορισμένο απόθεμα υφιστάμενων κατοικιών, έπειτα από τουλάχιστον 15 χρόνια ανεπαρκούς κατασκευαστικής δραστηριότητας σε νέες κατοικίες. Ως αποτέλεσμα, πιστεύει ότι η ζήτηση που δεν μπορεί να καλυφθεί θα φέρει άνοδο στις τιμές.

Ο Hanke εξήγησε την πρόβλεψή του για πτώση της ανάπτυξης των ΗΠΑ εξηγώντας ότι η προσφορά χρήματος εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «πλημμύρισε» την οικονομία με μετρητά. Αυτό προκάλεσε την αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και, αργότερα, την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας. Ο πληθωρισμός έφτασε επίσης σε υψηλό 40 ετών πάνω από 9% το περασμένο καλοκαίρι, όπως προέβλεψαν ο ίδιος και ένας συνάδελφός του, επίσης καθηγητής πανεπιστημίου. Όμως, από την περασμένη άνοιξη, η Federal Reserve έχει «αντιστρέψει τα δεδομένα», είπε ο Hanke. Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό της επιτόκιο από σχεδόν μηδέν στο 5% και έκανε βήματα για να συρρικνώσει τον ισολογισμό της.

«Η προσφορά χρήματος πέφτει υπερβολικά και αυτή τη στιγμή συρρικνώνεται με ετήσιο ρυθμό -3,7% – κάτι που δεν έχουμε δει από το 1938», είπε.
Ο διάσημος οικονομολόγος προειδοποίησε ότι μια πτώση αυτού του μεγέθους πιθανότατα θα «πνίξει» την οικονομική ανάπτυξη: «Πιστεύουμε ότι μια ύφεση είναι καθ΄οδόν και θα ξεκινήσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024».

Ο Hanke τόνισε επίσης ότι ο ίδιος και ένας συνάδελφός του προέβλεψαν τον Φεβρουάριο ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε περίπου στο 2% μέχρι το τέλος του 2023. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή έχει ήδη επιβραδυνθεί περίπου στο 3% τους τελευταίους δύο μήνες.

Επιπλέον επισήμανε το χάσμα μεταξύ της τρέχουσας απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου (περίπου 4,3%) και της αναμενόμενης απόδοσης 1,9% με βάση την τάση των τελευταίων 43 χρόνων. «Με χαμηλότερο πληθωρισμό και ύφεση προ των πυλών, αναμένω ότι οι αποδόσεις των 10 ετών θα μειωθούν και το χάσμα θα κλείσει», είπε.

Ο οικονομολόγος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου  για τις μετοχές και την οικονομία εδώ και καιρό. Προειδοποίησε τον Φεβρουάριο ότι η πίεση στα εταιρικά κέρδη και η συρρίκνωση της παραγωγής δεν είναι καλοί οιωνοί για τις μετοχές και νωρίτερα αυτόν τον μήνα είπε ότι οι εφησυχασμένοι επενδυτές «υπνοβατούν» οδεύοντας προς μία αγορά με αναταραχή και ύφεση. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Roubini: Η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας απειλεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία

Γερμανία: Θα γίνει ξανά ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης;

Η πτώση μιας υπερδύναμης του επιχειρείν – Πού εξαφανίστηκαν οι μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News