Business & Finance Παρασκευή 25/08/2023, 09:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στάσιμη η γερμανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο

Στάσιμη η γερμανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο

(upd) Η γερμανική οικονομία βγήκε από την ύφεση, αν και οριακά, δείχνουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου, αλλά οι υποτονικές επιδόσεις της συνεχίζουν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.  Τα αίτια είναι η αδύναμη παγκόσμια οικονομία— η οποία μειώνει τις γερμανικές εξαγωγές — η απότομη ύφεση της μεταποίησης και οι πιέσεις τις οποίες δέχονται οι καταναλωτές από την άνοδο του πληθωρισμού και τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Το αρνητικό κλίμα επιβεβαιώνεται και από την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η οποία δέχθηκε νέο πλήγμα τον Αύγουστο, με τον δείκτη Ifo να υποχωρεί στο 85,7, από 87,4 τον προηγούμενο μήνα, σε επίπεδα χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Τα στοιχεία ενισχύουν τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που τα τελευταία χρόνια αποτελούσε την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης για την περιοχή, αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας. Η Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί φέτος, καθώς οι προοπτικές της είναι δυσοίωνες.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Joachim Nagel, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι με τον πληθωρισμό να είναι ακόμα πάνω από το 5%, είναι «πολύ νωρίς» για να σκέφτεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει ένα διάλειμμα στις αυξήσεις επιτοκίων. Ταυτόχρονα, όμως, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι η Γερμανία μετατρέπεται για άλλη μια φορά στον «μεγάλο ασθενή της Ευρώπης».

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε την ικανότητα προσαρμογής της γερμανικής οικονομίας», είπε ο πρόεδρος της Bundesbank. «Ναι, διανύουμε κάποιους, επιτρέψτε μου να πω, περίπλοκους μήνες. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά δεν είμαι πολύ απαισιόδοξος».

Ωστόσο, οι εταιρείες στη Γερμανία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, όπως τονίζει το Bloomberg. Η Hamburger Hafen διαπίστωσε ότι η απότομη πτώση στους όγκους της ναυτιλίας συνεχίστηκε και το δεύτερο τρίμηνο και προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει «σημαντική μείωση» των εσόδων στον τομέα των logistics λιμανιών. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι γεωπολιτικές εντάσεις, ο πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια ασκούν πιέσεις στην καταναλωτική και βιομηχανική ζήτηση, εμποδίζοντας την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, ανέφερε η εταιρεία.

Εν τω μεταξύ, τα κέρδη της Siemens ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς η εταιρεία αντιμετώπισε πτώση της ζήτησης στη μονάδα ψηφιακών βιομηχανιών της στην Κίνα. Και η Salzgitter, μια από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες της Ευρώπης, ανακοίνωσε επίσης ασθενέστερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα και εκτίμησε ότι η παραγωγή θα είναι ασθενέστερη το δεύτερο εξάμηνο από ό,τι στο πρώτο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Bundesbank προέβλεψε ότι η οικονομία πιθανότατα θα μείνει στάσιμη και αυτό το τρίμηνο, καθώς τα υψηλά επιτόκια και η ήπια παγκόσμια ζήτηση επιβαρύνουν τη μεταποίηση. Ταυτόχρονα, μια ισχυρή αγορά εργασίας, οι μεγάλες αυξήσεις των μισθών και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα βοηθήσουν να τονωθούν οι καταναλωτικές δαπάνες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

J. Nagel: Είναι νωρίς για να σκεφτεί η ΕΚΤ μια παύση στα επιτόκια

Γερμανία: Θα γίνει ξανά ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης;

Άσχημα τα σημάδια για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News